Възстановяването на Украйна ще струва 750 милиарда долара

Германия ще изгражда наново Чернигов, Канада - Суми, Полша - Донецк, САЩ и Турция - Харков

OFFNews 05 юли 2022 в 08:12 743 0

Шмигал представи украинския план за възстановяване

Снимка Труха

Шмигал представи украинския план за възстановяване

Ирландия ще възстановява последиците от войната в Ровно, Германия в Чернигов, Канада в Суми, САЩ и Турция в Харков, а Полша ще вдига от развалините Донецк. Това предвижда украинският план за следвоенното възстановяне на страната, който министър-председателят на Украйна Денис Шмигал представи на живо пред участниците на двудневната Конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, Швейцария. Във форума, според киевското издание “Бизнес” участват представители на 40 страни и 18 организации.


Шмигал, заедно с председателя на Върховната рада и членове на кабинета пристигна в първата голяма доноска конференция, посветена на Украйна в Лугано. Конференцията беше планирана още преди войната, но нахлуването на Русия измести фокуса и в посока следвоенното възстановяване на страната, което по думите на Шмигал ще струва 750 милиарда долара.

Планът, който Шмигал представи в Швейцария е от 2 хиляди страници и стойността му, по думите на украинския премиер е за 750 милиарда долара. “Основният източник на финансиране за възстановяването на Украйна трябва да бъдат конфискуваните руски активи.” - подчерта пред участниците в конференцията украинският премиер.

Документът предвижда Украйна да бъде възстановена на три етапа. В началото трябва да бъде изградена критичната инфраструктура. Вторият етап ще се концентрира върху строителствата на училища, болници и жилища. Третата фаза е мащабна трансформация, обхващаща всички сфери на обществения живот в държавата.

„Силната европейска държава е магнит за чуждестранни инвестиции“ - се казва във въведението към документа, който вече е публикуван в интернет. Планът е предназначен за 10 години, началото на изпълнението е планирано за 2023 г.; почти половината от сумата за реставрация се планира да бъде изразходвана през 2023–2025 г.

Например, само в района на Киев, където руснаците останаха месец и половина, е необходимо да се построят и (или) възстановят 167 училища, 122 болници, 1400 км пътища, 7,5 милиона квадратни метра. м. жилища. Много по-тежко е положението в южната част на Украйна и в района на Донбас, който Киев твърди, че ще си отвоюва.

„Благодарен съм на Европейската комисия за инициативата за създаване на специална европейска платформа за възстановяване на Украйна. Въпреки това, всички инициативи, планове, амбиции трябва да бъдат в единна система… Затова Украйна предлага свой собствен национален план за възстановяване, въз основа на който ще бъде възможно да се реализира всяка една инициатива.” - заяви вчера при откриването на конференцията във видеовръзка президентът Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови