Възобновиха атаките срещу Азовстал. САЩ обвини Русия в анексия на Източна Украйна

OFFNews 03 май 2022 в 08:00 4613 3

Атаките срещу Металургичният завод в Мариупол са били възобновени, съобщава украински представител, цитиран от БТА.

Вчера бяха евакуирани цивилни граждани, но стотици все още остават блокирани в обсадения "Азовстал".

Около 100 души са евакуирани от Азовстал

Металургичният комплекс в пристанищния град е бомбардиран от седмици от руските сили. След подновените удари се съобщава за пожар в завода.

14-годишно момче е загинало, а друго 17-годишно момиче е ранено след ракетен обстрел в Одеса, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. Децата са се намирали в сграда, която е пострадала при удара и в нея е имало петима души.

Ракетен удар по Одеса уби 15-годишно момче

САЩ обвиняват Русия, че иска да анексира двете проруски територии в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Американският посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Марк Карпентър заяви, че Вашингтон разполага с нови и много надеждни информации, според които Русия има намерение да организира в средата на май референдуми, за да се опита да анексира проруските сепаратистки Донецка и Луганска народна република.

Той допълни, че Москва обмисляла сходен план и за Херсон. Това е единственият важен украински град, върху който руснаците поеха напълно контрола от началото на инвазията в Украйна.

Карпентър каза, че това ще бъдат подобия на референдуми, изфабрикувани гласувания, които няма да бъдат възприети като легитимни, както и всеки опит за анексиране на други украински територии. "Ние трябва да действаме спешно", добави той.

Киев също твърди, че Русия иска да организира в Херсонска област, както и в съседната Запорожка област референдуми за независимост.

Междувременно високопоставен представител на Пентагона обяви, че началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов е бил миналата седмица на фронта в Донбас в Източна Украйна, предаде Франс прес. Той обаче не може да потвърди слуховете, че Герасимов е бил ранен.

Представителят заяви, че в продължение на няколко дни миналата седмица Герасимов е бил в Донбас. "Не мислим, че той все още е там. Мислим, че си е тръгнал и че се е върнал в Русия. Не можем да потвърдим информациите, според които той е бил ранен", заяви представителят.

Съветник на украинския вътрешен министър Антон Герашченко заяви вчера, че много руски офицери са били засегнати при експлозия в Изюм, в Източна Украйна и добави, че Герасимов е бил там.

Представителят на Пентагона заяви, че руските сили имат ограничен напредък в битката си с украинците в Донбас и определи този напредък като анемичен. Според него руснаците например са поели контрол върху села и после са го изгубили. Руските военни били деморализирани и страдали от хаотично командване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1400

4

nijluz

03.05 2022 в 10:32

В Косово си живеят косовари! Няма американци....ама повтаряш кактово ти каже тъпейкин!

2099

2

Mateevk

03.05 2022 в 08:54

Е, да - Русия продължава да не признава Косово, обаче за ДНР, ЛНР и т.н. може! Доста принципна позиция, няма що!

1215

1

Lyubo

03.05 2022 в 08:43

А нещо за Косово дали не е казал ?
Случаят е аналогичен.