Върнаха на Пригожин иззетите 10 милиарда рубли и техниката от офиса на ''Вагнер''

OFFNews 04 юли 2023 в 16:23 3307 1

Снимка Известия

Разследващите са върнали на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин иззетите от ФСБ на 24 юни пари и техника, принадлежащи на бизнесмена и на оглавяваната от него "Вагнер Груп", съобщи руският "Известия" във вторник. Според 78ТВ става въпрос за 10 милиарда рубли, част от които бяха намерени в кашони газка "Газел", паркирана в двора на централата на "Вагнер Груп". Върнато е и иззетото при същите следствени мероприятия оборудване, собственост на компанията. Според "Фонтанка" в неделя Пригожин се е намирал за важно съвещание в Москва. По тази причина и парите получил не самият той, а шофьорът му с пълномощно.

78ТВ акцентира на това, че е върнато всичко - както техниката от кабинета на самия Пригожин, така и оборудването на центъра "Вагнер". При откриването на сумите разследващите казаха, че ще изясняват на кого са парите, но впоследствие Пригожин обяви, че кашончетата са негови, а пачките са за изплащане на заплати и обезщетения на наемниците му.

Пари и движими активи на "Вагнер Груп" бяха иззети на 24 юни, докато частите на ЧВК "Вагнер" бяха предприели марш към Москва, а Пригожин беше заклеймен като автор на метеж. Впоследствие, уж с посредничеството на Александър Лукашенко, наричаният по-рано Готвача на Путин бизнесмен-командир спря похода към руската столица и замина в изгнание в Беларус. 

Междувременно стана ясно, че са били изплатени всички дължими суми за заплати на уволнението от медиа-групата "Патриот" на Евгений Пригожин. За плащанията са били използвани именно върнатите от властите конфискувани пачки. 

Засега не е ясна съдбата на кюлчетата злато, голямото количество бял прах, чанти с долари и незаконно оръжие, за което властите твърдяха, че са открили в офиса на Вагнер на 24 юни - дали ги е имало, дали са били подхвърлени за дискредитиране на Пригожин, или дали сега ще му върнат и тях, коментират в социалните мрежи.

Добри новини за Евгений Пригожин идват и от Ростов на Дон. Тамошните власти обявиха, че няма да си търсят от бизнесмена възмездяване на щетите за близо 90 млн рубли, нанесени от "Вагнер" по време на странното въстание. "Да очакваме до довечера да наградят метежниците със званието "Герой на Русия"", иронизира в тази връзка публицистът Дмитрий Гордон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки