Върнаха липсваща част от Стоунхендж след 60 години

OFFNews 08 май 2019 в 16:59 2882 0

Снимка English Heritage

Липсваща част от Стоунхендж беше върната на мястото си 60 години, след като е била взета.

По време на археологически разкопки през 1958 г. дългият около метър фрагмент от праисторическия камък изчезнал. Никой не знаел къде е, докато 89-годишният Робърт Филипс, който е бил включен в работите, решил да върне част от него. Това се случило миналата година, но се оповестява едва днес.

При вдигането на два вертикални и един хоризонтален камък през 1958-а археолози открили пукнатини по единия вертикален камък и поставили метални пръти, за да го подсилят. Извадените три части от сърцевината обаче изчезнали. Едната взел я Филипс - днес пенсиониран англичанин, който живее във Флорида. Той бил нает от фирма за рязане на диаманти през 50-те години на миналия век. 

Компанията Van Moppes била ангажирана с подпомагане на процеса по укрепване на гигантските камъни. Оттам направили три дупки в тях, за да се поставят металните пръти. По време на процеса работниците извадили три еднометрови части от сърцевината на камъка. Филипс си взел едната и я държал първоначално в пластмасова тръбичка в офиса си, а после парчето от Стоунхендж се озовало на стената в американския му дом.

Сега археолозите от благотворителната организация English Heritage, която се грижи за Стоунхендж, се надяват да анализират химическия състав на сърцевината, което да им помогне да определят откъде може да идват древните камъни.

Въпреки че частта била върната миналия месец май, English Heritage не обявили това и обясняват, че искали първо да разберат значимостта на парчето от Стоунхендж.

Къде се намират останалите две части от извадените три от сърцевината на камъните остава загадка и от организацията умоляват всеки, който има информация за местонахождението им да се свърже с тях.

Те признават, че последното, което са очаквали, е да им се обади някой от Америка и да им съобщи, че има част от Стоунхендж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !