Върховният съд в Колорадо не позволи на Тръмп да се кандидатира за Белия дом

OFFNews 20 декември 2023 в 06:13 3261 8

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП архив

Върховният съд на Колорадо обяви, че бившият президент Доналд Тръмп няма право да се кандидатира за Белия дом, заради неговата съпричастност с атаката срещу Капитолия през януари 2021 г. 

Съдът отстрани Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори в щата, а решението на магистратите е първият случай в историята, когато дял от 14-ата поправка на американската конституция е използван за дисквалифициране на кандидат за президент.

Тълкуван е текст, който забранява заемането на длъжност на лице, участвало в бунт, след като преди това е положило клетва да подкрепя Конституцията. 

Най-висшата съдебна инстанция на Колорадо отмени решение на окръжен съд, според който Тръмп не може да бъде изключен от избирателните списъци, тъй като не е ясно дали разпоредбата обхваща президентския пост.

Последната дума дали въобще Тръмп ще може да участва в изборите догодина има Върховният съд.

Решението ще бъде обжалвано, заявиха адвокатите на милиардера - републиканец и бивш президент.

Доналд Тръмп заяви вчера, че никога не е чел манифеста на Адолф Хитлер "Mоята борба" ("Mein Kampf") и не цитира германския диктатор, когато казва, че нелегалните имигранти в САЩ тровят и унищожават кръвта на Америка, предаде Ройтерс. 

На митинг в Айова Тръмп повтори изразите, които е използвал за нелегалните имигранти, критикувани, че са ксенофобски и подобни на езика, използван от Хитлер.

"Това е вярно. Те унищожават кръвта на нашата страна", заяви Тръмп пред поддръжници в град Ватерло и допълни, че Хитлер е използвал езика "по много по-различен начин". 

В "Моята борба" Хитлер пише през 1925 г: "Всички велики култури от миналото са загинали само защото първичната творческа раса е измряла от отравяне на кръвта.", припомня БТА. В статия от 1990 г. в списание "Венити Феър" се твърди, че Ивана Тръмп, първата жена на Доналд Тръмп, е казала на адвоката си, че Тръмп е държи книга с речите на Хитлер в нощното си шкафче. Тази статия се появи отново през последните дни, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

8

Bad Horse

20.12 2023 в 13:58

Тръмп вече направи най-важното - вгорчи живота на Глобалистите и показа на народа че е силен. Такъв шамар залепи на левите интеУектуаУци че ще го помнят докато са живи. Накара ги да си покажат истинското лице пред хората, което се оказа нечовешко. Построи такава стена между елита и народа, че няма да бъде преодоляна скоро. А назначенията му във Върховния Съд ще го държат поне неутрален още 15-20 години.

Дотогава Америка ще се държи. Русия и Китай ще крашнат преди нея. ЕС надявам се също. Аз ще съм пенсионер с разкашкан мозък след 15 години и няма да ми пука особено, да се оправят младите.

22548

7

dolivo

20.12 2023 в 12:01

Коригирам се за възхищението, то е много специфично, като главорез самурай колко е добър в това което прави, примерно.

Помислете обаче върху друго - изглежда че обявявате голяма част от българския народ за идиоти, което не е здравословна гледна точка. От тази гледна точка почват възможности като геноцид ( до стената и да ги избием), потискане на човешки права (да ги отстраним, да ги заглушим).

Ако тези последователи станат >30-40% какво правим? Емигрираме?

Това че се въодушевяват от Възраждане, е че няма друга партия, която да казва това което често си мислят. Отделно в обществото няма процеси, които да ги карат да мислят различно.

В цяла европа, ако политиците дълго не си слушат хората, колкото и да са незрели и опростачени, биват премахнати.

Това, или демокрацията един властен технократ я маха, и почва тоталитарно да се цепи.

1005

6

ПР

20.12 2023 в 08:36

dolivo,единственото ми несъгласие с коментара Ви,е за възхищението-на ненормалник,лъжец,самовлюбен демагог,не мога да се възхищавам.Методите му са като на Фюрера или на Путин.Нима Костя Копейкин не е нему подобен?!За електората му сте тотално прав-същият,като на ВъZZРАЖДАНЕ или на Единна Русия.

22548

5

dolivo

20.12 2023 в 08:03

Тръмп гъделичка американеца точно каквото му харесва, а винаги го е било страх да го каже, за да не обвинят в някаква форма на толерантност

В комбинация с невероятните му защитни практики на персонална контраатака, срещу опонента се справя съвършено с всеки опонент , който има и грам страх.

Това вероятно го прави форма на психопат в методите. Няма как да не му се възхитиш обаче какво постигна, където адвокати се отказваха масово, логика показваше как би изгубил и т.н.

Никак не трябва да се подценява.

Идеално е хванал големия процент хора със средна и ниска интелигентност, емоционално предимно.

Факт е, че няма друг който изрича това, което им е на устата.

Перфектния популист.

Не пожелавам такъв враг на никого.

1005

4

ПР

20.12 2023 в 07:58

Браво на щата Колорадо!Е,обжалване ще има естествено.
Хайде и Оклахома,Масачузетс,Илинойс и Охайо да вземат подобни решения-ще стигне,за да се прости с бъдещ мандат.
Този чиляк е свръхопасен за Света.

345

3

Джендо Джедев

20.12 2023 в 07:47

Мен ме учудва само едно - как тоя още не е облякъл оранжевото гащеризонче.

-1650

2

ob1

20.12 2023 в 07:28

Не мога да разбера републиканците - толкова ли нямат и един читав кандитат, та бутат тъпия клоун?

135

1

Far Rider

20.12 2023 в 06:46

Напълно разумно решение. Ако го оставят да се кандидатира и спечели ще стане американския Путин. И ще направи Орбан президент на Турция, а Унгария да има обща граница с Русия! :-)
 
X

Да помогнем на украинските деца!