Въпреки санкциите Лавров може да пътува до ЕС и Северна Македония, потвърди ЕК

Тази седмица Лавров ще участва в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Скопие

OFFNews 27 ноември 2023 в 14:39 1511 2

Сергей Лавров

Снимка БТА/АП-Министерство на външните работи на Руската федерация

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров може да пътува до държава от Европейския съюз или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна, потвърди говорител на Европейската комисия днес, предаде БТА. 

Изявлението му е по повод съобщения, че Лавров ще участва тази седмица в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) обясни, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани. Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи.

Държавите от ЕС могат да разрешат прелитането на самолета на Лавров, както и властите в Скопие могат да издадат разрешение за кацане и за участие в срещата, това няма да бъде нарушение на санкциите. "Това ще ни даде възможност да застанем очи в очи с Лавров и да говорим за лъжите, които разпространява", каза говорителят на ЕК.

По думите му на подобни срещи ЕС може да изложи своето виждане и санкционираните да решат да променят своето разрушително поведение.

Той не можа да потвърди дали на срещата на ОССЕ ще присъства върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заради последните събития на международната сцена. Предвижда се Борел да пътува поне за част от срещите, а ако не успее, ЕС ще бъде представен на подходящо равнище, уточниха от ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

2

Козин Човков

27.11 2023 в 16:36

Естествено, че може да пътува, но само ако бъде арестуван още на летището и незабавно изпратен в Хага.

4638

1

Того

27.11 2023 в 15:58

Наивници, Лавров лъже без да му мигне окото и със ясното съзнание, че говори абсолютни лъжи. На него не му пука дали някакви наивни европеци ще го изобличават. Единственото правилно действие е да му бъде забранен достъпът до този международен форум, всичко друго е али-бали. За жалост нашето правителство няма да поеме тази отговорност и да забрани на "грустная лошадь" да прелети над България!
 
X

Да помогнем на украинските деца!