Външно министерство предупреди да не пътуваме до Либия

OFFNews 28 юли 2014 в 14:16 1101 0

Снимка AP

Гражданската война в Либия

Министерство на външните работи предупреди да не пътуваме до Либия заради ескалацията на гражданската война в страната и особено след нападението на британски дипломати.

От министерството призоваха българските граждани, които се намират в Либия, да напуснат незабавно страната. 

Подобни изявления бяха разпространени във Франция, Германия и Холандия.

Нефтохранилище с около 6 млн. литра гориво беше улучено от ракета. Избухналият огън заплашва да причини екологична катастрофа.

Пожарникари все още правят опити да се справят с огъня и да ограничат възможността пожарът да обхване и съседни резервоари с петрол и газ.

В неделя конвой на британското посолство беше обстрелван край столицата Триполи. С бронирани автомобили британски дипломати са били евакуирани в Тунис. Пострадали няма. 

В събота дипломатическата мисия на САЩ евакуира част от персонала си в Тунис заради нарастването на напрежението в Либия.

От 13 юли в Триполи се водят боеве между силите на „Зинтанската бригада“, които подкрепят генерал Халифа Хафтар, и ислямистки групировки. 23 египетски работници загинаха при ракетен удар, а хиляди жители на града напускат домовете си. 

В Бенгази военновъздушните сили, подкрепящи Хафтар, нанесоха удари на бази на местни милиции. При нападенията загинаха 36 души.

Битките са част от борбата между ислямистите и техните противници, която започна след парламентарните избори в края на юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!