Ваксинираните британци ще пътуват до страни от жълтата зона без карантина

OFFNews 17 юни 2021 в 10:22 1045 0

На напълно ваксинираните жители на Великобритания може да бъде разрешено да пътуват до страните от "жълтата" група на риск, без да бъдат поставяни под карантина при завръщането си, съобщава "Дейли Телеграф", цитиран от Ройтерс.

В "жълтата" група са включени страни като Испания, Франция, Италия и САЩ. България също е в тази група. В момента завръщащите се от страните от групата трябва да се поставят в самоизолация в домовете си, както и да се подложат на тестове.

Според новите планове на правителството, за които съобщава изданието, пътниците няма да бъдат задължавани да се самоизолират, но все пак ще трябва да си направят тестове.

"Дейли Телеграф" пише, че министърът на здравеопазването Мат Ханкок, който е привърженик на строги гранични ограничения, е "отворен" към промяната.

Правителствени представители все още работят по въпроса дали новият режим ще се отнася само до завръщащите се британци или до всички пристигащи, какви изключения ще има за онези, които не могат да се ваксинират и дали децата под 18 години ще бъдат изключени от изискванията.

"Като признаваме силната стратегическа логика и успеха на ваксинационната програма, ние започнахме работа по оценка на ролята на ваксинацията в изготвянето на нов набор от здравни мерки и мерки за тестване за пристигащите пътници", е казал говорител на британското правителство, цитиран от "Телеграф".

Междувременно нискотарифната авиокомпания "Райънеър" и "Манчестър Еърпортс Груп", собственик на три големи британски летища, обявиха, че ще съдят правителството на Великобритания за "светофарната" система, която прилага по отношение на международните пътувания. Системата разделя страните според степента на риск от заразяване с коронавирус на "червена", "жълта" и "зелена" група.

"Настоящият непрозрачен начин, по който се взимат решения, подкопава доверието на потребителите да резервират летни почивки и прави невъзможно за летищата, авиокомпаниите и другите компании за пътувания да планират възстановяването на международните пътувания", се казва в изявление на компаниите, изпратено до Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови