Ваканция на Педро Санчес в Мароко разгневи и опонентите му, и съюзниците му

За испанския премиер това е първата му ваканция в чужбина, откакто е на поста

OFFNews 04 август 2023 в 20:45 3124 0

Санчес

Снимка Интернет

Педро Санчес

Семейна почивка в Мароко на действащия испански премиер предизвика критики както от страна на негови десни опоненти, така и от съюзниците му от левицата. Това е първата ваканционно пътуване на Педро Санчес в чужбина, откакто встъпи в длъжност като министър председател през 2018 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

От канцеларията му обясниха, че почивката е частна и изцяло е платена от премиера.

Неубедителните резултати от парламентарните избори в Испания изправят страната пред перспективата за свикване на повторен вот или за продължителни спорове между разединените политически сили за съставяне на ново правителство, отбелязва Ройтерс.

Страната поддържа сложни дипломатически отношения с Мароко заради разногласия по въпроси като миграцията, въздушното пространство, териториалните води, митниците и границите.

Напрежението леко спадна, след като миналата година Мадрид радикално промени политиката си по спора за Западна Сахара – бивша испанска колония, която Мароко счита за своя територия.

Подкрепяното от Алжир движение за независимост Фронт "Полисарио” се опитва да създаде държава в Западна Сахара, а Мадрид определи предложението на Рабат за създаването на автономия като "сериозно, надеждно и реалистично".

Този ход разгневи партия "Подемос" - коалиционен партньор на социалистите на Санчес, тъй като тя подкрепя Фронта "Полисарио".

Говорителка на "Подемос" заяви, че почивката на Санчес в Мароко е поредното доказателство за проблематичната му политика по отношение на тази страна.

"Санчес продължава да показва добронамереност към Мароко… а Мароко не спира безнаказано да нарушава фундаментални права", написа тя в Екс (Туитър).

Опозиционната Народна партия призова Санчес за повече прозрачност на връзките му с Мароко и определи почивката му като "чиста провокация", която произтича от неговата "арогантност".

Крайнодясната партия "Вокс" отбеляза пък: "Изглежда, че Санчес обича Мароко повече от Испания".

Марокански медии първи съобщиха за дестинацията, която Санчес е избрал за почивката си. Информационният сайт "360 нюз" определи това като "обмислено послание за приятелство" и посочи, че Испания подкрепя позицията на мароканското правителство за Западна Сахара. Освен това сайтът похвали Санчес за близостта му с Мароко, "въпреки че много испански политици го упрекват за това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки