В затвора в Диарбекир забраниха Малкият принц

OFFNews 29 декември 2017 в 17:45 4782 2

В затвора с висока степен на сигурност от затворен тип в турския град Диарбекир забраниха някои от шедьоврите на световната литература, като сред заглавията е и "Малкият принц" на Антоан дьо Сент Екзюпери.

Махсум Коюн, който лежи в зандана, не получил книгите „Властващият елит” (Чарлз Райт Милс), „Робинзон Крузо”, „Малкият принц”, „Али Баба и четиредесетте разбойници”, „Питър Пан”, „Том Сойер” и „Под сянката на крилете”  на Намък Кемал Динч.

Според ръководството на затвора тези произведения „можели да създадат риск за сигурността на институцията”, съобщава в. „Джумхуриет”, цитиран от obzornews.bg.

Властите се усъмнили, че във въпросните книги можело да се съдържат кодирани съобщения и чрез тях да се осъществява неконтролируема кореспонденция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

2

AnderXale

30.12 2017 в 14:48

Много манипулативно заглавие. Не харесвам турците, а от Ердоган ме е даже страх, понеже смятам, че е луд и може да разпали конфликт на Балканите, но в случая става въпрос, че са отказали на определен затворник да получава книги, поради страх от предаването на кодирани съобщения, а не че Турция забранява тези книги. Но нали Ердоган вече не е в американския терористичен център на влияние и трябва да усети цялата сила на пропагандната машина. А само като си помисля, че тези същите, на които сега жертвоготовно пригласяме и подкрепяме, само преди век са били срещу нас и са се опитвали всячески да попречат на българското освобождение, а след това - обединение и ми завира кръвта в главата. Това е пълен срам и позор за нашата нация!