В Запорожие провеждат учения за терористична атака в АЕЦ

OFFNews 29 юни 2023 в 08:46 1122 0

Запорожката АЕЦ

Снимка Архив

Запорожката АЕЦ

В Запорожие ще се проведат командно-щабни учения с властите и силите за гражданска защита като част от подготовката на населението за евентуална терористична атака от руснаци в Запорожката атомна електроцентрала.

Според ръководителя на Запорожката област Юрий Малашко обучението ще продължи както в самия град, така и в покрайнините.

"В отделни участъци са възможни временни ограничения на движението. Молим гражданите да запазят спокойствие и да се отнесат с разбиране към възникналите неудобства. Целта на събитието е координиране на действията на всички служби при реална опасност от възникване на авария в АЕЦ", каза Малашко в изявление.

Гражданите са предупредени за сирени, сигнално-високоговорителни устройства и движение на превозни средства.

Като част от обучението е и уведомяване за извънредна ситуация чрез телефонно приложение и получаване на сигнал "Радиационна опасност".

При получаването на "алармата" гражданите се призовават спешно да включат радиото или телевизията (местни канали) и да се вслушат в съобщенията на държавните органи.

Украинските власти и военните смятат за реална заплахата Русия да подкопае Запорожката атомна електроцентрала. На 25 юни според ръководителя на ГУР Кирил Буданов руснаците са завършили подготовка за терористична атака.

Според Главното разузнавателно управление Русия може да прибегне до военно престъпление, за да се опита да предотврати контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

Съобщава се за миниране на територията на ЯЕЦ от Руската федерация - близо до 4 от 6 енергоблока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки