В Украйна се чудят дали да не блокират Telegram

OFFNews 01 април 2024 в 13:01 2319 1

Дуров
Създателят на Telegram Павел Дуров.

Възможно е Украйна да блокира използването на приложението Telegram на територията на страната, ако подобна мярка е ясно аргументирано, например, ако Съветът за национална сигурност и отбрана реши да наложи санкции срещу този месинджър. Това заяви украинският депутат Ярослав Юрчишин в интервю за РБК-Украйна.

Той е председател на парламентарната комисия по свобода на словото във Върховната Рада.

Според Юрчишин въпросът за налагане на санкции срещу Telegram може да възникне след някоя критична ситуация с изтичане на информация.

"За да блокираме Telegram, трябва да имаме ясна аргументация - например решение на Съвета за национална сигурност и отбрана за санкции...", каза депутатът.

Според него вероятно има някакъв контрол върху този месинджър от страна на Руската федерация и няма гаранция, че всички данни на отделните потребители са защитени и не са предоставени на вражеските разузнавателни служби.

"Имаме ли стопроцентова гаранция, че именно Павел Дуров е собственик на Telegram? Според него - да. И той всъщност не казва много. Освен това няма информация Дуров да се е отказал от руския си паспорт", каза политикът.

Парламентаристът добави, че уж собственикът на месинджъра сега е гражданин на Обединените арабски емирства, но този факт не предполага отказ от руско гражданство.

Ярослав Юрчишин заяви, че администрацията на месинджъра до момента отказва да осъществи контакт с украинските власти и да блокира каналите, които разпространяват руска пропаганда. Депутатът подчерта, че при тези условия блокирането на Telegram "със сигурност изглежда логично".

По-рано ръководителят на Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Коваленко заяви, че е невъзможно да се блокира или забрани този месинджър в Украйна. Той подчерта, че проукраинските медии са изхвърлили проруските канали от информационното пространство и това е важен компонент на информационната сигурност.

Съвсем наскоро и Кремъл вдигна мерника на месинджъра и предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде по-внимателен, след като се появи информация, че приложението е използвано, за да помогне при вербуването на въоръжените мъже, които извършиха терористичния акт в концертната зала "Крокус сити хол" край Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руския новинарски сайт "Лайф", че няма планове да блокира приложението, но Дуров трябва да бъде по-внимателен.

"Ще очакваме по-засилено внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс от технологична гледна точка, който всъщност се разрасна пред очите ни, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите, използван за терористични цели", заяви Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки