В Турция отказали линейка за удавени деца, защото били гюленисти

OFFNews 01 август 2018 в 08:11 11798 1

В близост до турското градче Айвалък, област Балъкесир, се преобърна надуваема лодка, която е превозвала хора, бягащи от режима на Ердоган. Целта им е била да стигнат до гръцкия остров Лесбос. При инцидента са загинали шестима души, включително три деца. Един от бегълците се води за изчезнал, а деветима били спасени, съобщиха турските медии, цитирани от obzornews.bg.

За загиналите не е била отпусната линейка по нареждане на властите, защото били обвинени в принадлежност към т. нар. организация „ФЕТО“, която според управляващия режим в Анкара е терористична и носи вината за опита за преврат срещу Реджеп Ердоган преди две години.

Турските медии писаха, че удавените поели рискованото пътуване, за да се прехвърлят в Гърция, тъй като в Турция срещу тях имало образувани дела и заповеди за арести по обвинение за съпричастност към движението на Фетхуллах Гюлен.

Извадените тела на удавниците са били закарани в държавната болница в Айвалък. От там те трябвало да бъдат транспортирани до моргата на Институт по съдебна медицина в Бурса. Според твърдението на правозащитника и депутат от прокюрдската Демократична партия на народите Йомер Фарук Гергерлиоглу в социалната мрежа Туитър кметът на Бурса Алинур Акташ е забранил да се пусне линейка за целта, с думите:

„Няма кола за ФЕТО“.

Гергерлиоглу определи заповедта на кмета на Бурса като „скандална, позорна и антихуманна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!