В село Тюменево в Сибир мобилизираха всичките 59 мъже, прибраха в армията и сляп хирург с рак

OFFNews 25 септември 2022 в 15:22 18784 4

Завеждащият на хирургията в гр. Азбест д-р Виктор Дячко е сляп с едното око, с рак на кожата и с бъбречна недостатъчност.

Снимка URA.ru

Завеждащият на хирургията в гр. Азбест д-р Виктор Дячко е сляп с едното око, с рак на кожата и с бъбречна недостатъчност.

Село Тюменево в Кемеровската област в Сибир изпрати всичките си мъже на война. Руският „Новая газета“ съобщи, че властите са мобилизирали всички пълнолетни жители на Тюменево от мъжки пол – общо 59 души.

„Ходиха днес по дворовете и раздаваха повиквателни. В понеделник трябва да се явят във военното окръжие“ – съобщава събеседник на „Новая газета“. Според него в съседните села в Сибир на практика положението е същото.

„Новая газета“ вече писа за това, че в наброяващото 300 жители селище Кисляковска в черноморската Краснодарска област само за един ден са мобилизирани 22 мъже, всичките на възраст над 40 години и с военен опит.

Върви масова хайка за мобилизирани, а според портала „Медуза“ Русия има намерение да мобилизира до 1.2 милиона души, предимно извън големите градове. Официално властите, в това число военният министър Сергей Шойгу обяви числото 300 хиляди, макар наблюдатели на Запад и в Киев са скептични дори за възможностите на Кремъл да окомплектова резерви в тези граници.

Руските медии публикуват съобщения за „нередности“ при извършването на мобилизацията и за вземането в армията на лица от групи, за които беше обявено, че няма да се призовават, в това число има и болни, и без боен опит и студенти.

Популярен стана случаят на 59-годишния хирург Виктор Дячко, който е болен от рак и е сляп с едното око, но е взет в армията като командир на взвод. За мобилизацията му съобщи неговата дъщеря. На 22 септември докторът бил на дежурство в болницата, където му връчили призовката и на 23 сутринта вече бил качен в автобус и откаран на военни учения като командир на взвод от 19 души. Според дъщерята на Дячко обучението ще продължи две седмици, след което хирургът и взводът му ще бъдат изпратени на фронта в състава на военна медицинска част. Дъщерята позвънила в кол центъра на горещата линия, откъдето и казали, че баща й не би трябвало да бъде мобилизиран, но обаждането не е имало ефект и докторът вече е в армията.

***

Буквално докато пишем този текст, руските агенции съобщиха, че завеждащият хирургическото отделение на болница номер 1 в гр. Азбест, Свердловска област, е освободен от участие в специалната военна операция. Полина Дячок разказа, че баща й е бил викан на разпит пред прокурор и са му казали, че го връщат у дома. Жената благодари на всички които са писали, звънили и коментирали темата и публикува разговора с баща си:

- Ало?
- Да, татенце, привет.
- Май че си успяла с обажданията.
- Какво, да не са те пуснали?
- Току-що ме викаха при прокурора...
- Така…
- Казаха, че ще ме пуснат.
- (радостен вик в слушалката, който преминава в плач) Да, да, да, да, да. Обичам те! Сега ще се обадя на мама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

26.09 2022 в 11:41

Джендо, изобщо не е до отчаяние точно това.

Просто руските военни комисари, досега събирали дребни "взятки" от наборници, изведнъж откриха че имат и работа да вършат.

Административна, проста, но - работа.

Този факт ги е сварил абсолютно неподготвени - те работа никога не са вършили, те не за това са станали военни.

Пробвали са по традиционния начин - да искат подкупи. И това по принцип работи, ама в отделни случаи като с тоя доктор - стават циркове.

Познай защо докторът е говорил с прокурор.

10298

3

AntiZ

25.09 2022 в 17:42

Тази така наречена моГилизация, дето руснаците си го измислиха, че идвало от могила (гроб), да вземат да я прекръстят овреме на хълм или направо на планина. Защото явно няма да са само 300 хиляди трупа. Очертава се да са няколко пъти по толкова.

-480

2

Октим

25.09 2022 в 16:41

Много добре и това да се чува! Нека армията на орките да се състои само от такива, тогава капитулацията им ще дойде по-скоро ...!!!

345

1

Джендо Джедев

25.09 2022 в 15:38

Ега ти отчаяната кочина! :D