В саудитските ресторанти вече мъже и жени могат да сядат заедно

OFFNews 09 декември 2019 в 20:59 2842 0

Снимка independent.co.uk

Правителството на Саудитска Арабия отмени задължителното изискване за ресторантите да осигуряват отделни входове за мъжете и за жените, така отпада досегашната полова сегрегация, предаде Би Би Си.

По-рано по закон ресторантите трябваше да имат по два входа – един за жените и семействата, а друг за мъжете, пристигнали без съпругите. В много ресторанти, кафенета и други публични места обаче ограниченията започнаха тихомълком да отпадат още преди приемането на новия закон.

Напоследък Саудитска Арабия активно внедрява социални реформи, но въпреки това, в страната ожесточено се борят с инакомислието.

По-рано бяха приети поправки в някои закони, при които жените получиха възможността да пътуват зад граница без съгласието на опекуните си от мъжкия пол, а през 2018 г. отпадна забраната жени да шофират.

Но в страната продължават да действат закони, ограничаващи правата на жените в много сфери. Независимо от провежданите реформи, няколко от известните защитници на правата на жените бяха арестувани.

В неделя правителството обяви, че ресторантите вече не са длъжни да осигуряват отделни входове и решението за това те биха могли да вземат сами. До момента имаше специални зони за жени и семейства, отделени от мъжките погледи с непрозрачни прегради.

Когато през 2017 г. Мухаммед бин Салман стана принц, даде старт на реформите, които трябваше да предоставят повече свободи на гражданите на тази крайно консервативна мюсюлманска страна. Инициативите му бяха посрещнати от света с одобрение, но вътре в страната са съпровождани с вълна от репресии.

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул предизвика силна вълна от възмущение в световната общност, но много от лидерите, сред които и президентът на САЩ Доналд Тръмп, продължиха сътрудничеството си с тази държава.

Тогава властите в Рияд заявиха, че острият критик на правителството Хашоги е бил убит умишлено, но без тяхното знание. Много от опонентите обаче смятат, че това изобщо не е така, а един експерт от ООН определи убийството като извънсъдебна разправа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови