В САЩ свалиха някои мерки за ваксинираните

За първи път от почти три месеца и половина страната отчита по-малко от 1000 починали от COVID-19 за денонощие

OFFNews 09 март 2021 в 08:04 1517 0

Здравните власти в Съединените щати въведоха облекчения на мерките за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19. Имунизираните с две дози ще могат да се срещат с други ваксинирани, както и с някои неваксинирани, съобщиха световните агенции.

Хората могат да се смятат за защитени две седмици, след като са получили последната доза от ваксината, съобщи Агенцията за контрол и превенция на заболяванията. Такива са вече над 30 милиона от американците.

Според новите разпоредби те вече могат да се срещат помежду си на открито без маски и без да спазват социална дистанция. В обикновена среда обаче те са длъжни да спазват основните разпоредби, като да носят маски и да спазват дистанция на публични места, както и да избягват големи тълпи и да се въздържат от пътувания.

За първи път от почти три месеца и половина САЩ отчитат по-малко от 1000 починали от COVID-19 за денонощие, според данни на университета "Джонс Хопкинс".

За 24 часа починалите с коронавирус в страната са 749, което е доста далеч от пика на 4473 починали само за един ден на 12 януари. За последно прагът под 1000 починали бе преминат на 29 ноември, когато за денонощие починаха 822 души.

Забавянето на епидемията в САЩ продължава. Нивото на зараза и на смърт в резултат на заразата е сходно с това отпреди Хелоуин, Деня на Благодарността и други празници в края на годината, превърнали се в синоним на пътувания и големи семейни събирания и съответно и на засилено разпространение на вируса.

За президента Джо Байдън спадът под прага от 1000 починали с коронавируса на ден е втората добра новина в последните дни, след тази, че неговият възстановителен план на стойност 1,9 трилиона долара бе одобрен в Сената на Конгреса. Ваксинационната кампания продължава с пълна пара и близо 31,5 милиона души вече са получили по две дози от ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна или една доза на Джонсън енд Джонсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови