В Сърбия днес избират местни власти

OFFNews 02 юни 2024 в 13:48 587 0

Снимка Getty Images

В Сърбия днес се провеждат местни избори в близо 90 града и общини, включително в столицата Белград, съобщават местните медии, цитирани от БТА. Жителите на Белград гласуват за втори път в рамките на шест месеца, понеже след изборите през декември СПП не можа да събере мнозинство в местния парламент и да сформира управление, което доведе до насрочване на нови избори.

Гражданите ще отидат до избирателните урни в населените места, в които нямаше избори на 17 декември, когато беше и парламентарния вот в страната. Тогава и двата вота бяха спечелени от Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич.

Вучич официално води страната си към членство в ЕС, но постоянно се отдалечава от проевропейските демократични ценности, поддържайки близки връзки с Русия и Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Коалицията около СПП отново се очертава като победител на днешните избори за градски и общински съветници.

След вота през декември в сръбската столица представителите на разпадналата се вече проевропейска коалиция "Сърбия срещу насилието", която стоеше зад антиправителствените протести миналата година, обвини управляващите в редица изборни нарушения, включително докарване на босненски сърби, които да гласуват в Белград.

Международни и местни наблюдатели отчетоха нарушения на изборния процес. Службата за демократични институции и човешки права (ODIHR) на ОССЕ издаде препоръки за подобряване на условията за провеждане на изборите в Сърбия.

На днешните избори за градски и общински съветници право на глас имат 4,4 милиона сръбски граждани, от които 1,6 милиона са в Белград. Те ще имат възможност да гласуват от 7 часа местно време (8 часа българско време) до 20 часа местно време, когато избирателните секции ще затворят.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови