В руските оръжия, използвани в Украйна, са открити поне 450 чужди компонента

OFFNews 08 август 2022 в 16:40 9709 1

ракети

Снимка ua.depositphotos.com

Оръжия с чужди елементи.

В руските оръжия, намерени в Украйна, са открити над 450 компонента, произведени в чужбина. Преди пълномащабното нахлуване в Украйна Руската федерация вероятно е придобила критични технологии от компании в САЩ, Европа и Азия, съобщи Ройтерс.

Експертите са изследвали неповредени или частично повредени руски оръжия, иззети на бойното поле. Когато ги разглобяват, установяват, че те се състоят предимно от западни компоненти.

Близо две трети от тях са произведени от американските компании Analog Devices и Texas Instruments. Други компоненти са закупени от Руската федерация от компании в Япония, Южна Корея, Обединеното кралство, Германия, Швейцария и Нидерландия.

Отбелязва се, че увеличаването на ограниченията и контрола върху износа може да затрудни Русия да попълни арсенала си от оръжия, като например крилати ракети.

Руската крилата ракета 9M727 съдържа 31 чуждестранни компонента. Те са произведени от американските компании Texas Instruments Inc и Advanced Micro Devices Inc, както и от германската Cypress Semiconductor.

И друга руска крилата ракета - X-101, използвана за поразяване на украински градове, също има 31 чуждестранни компонента, като частите са произведени от компании, сред които Intel и Xilinx, собственост на AMD.

Производителите на електроника обясняват, че не са продавали стоки от черния списък на страната агресор от момента на налагане на санкциите.

Ройтерс посочва още, че повече от 80 чипа, произведени в Западна Европа, са били под експортен контрол от САЩ поне от 2014 г. насам. Това означава, че за доставката им в Русия е бил необходим лиценз.

Резултатите от разследване разкриват, че руската армия разчита на микрочипове, произведени в чужбина, за всичко - от тактически радиостанции до безпилотни самолети и високоточни боеприпаси с голям обсег на действие. Въпреки това западните правителства не бързаха да ограничат достъпа на Русия до тези технологии дори след анексирането на Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки