В Русия се готвят да учат децата на история от първи клас

В учебниците ще има уроци за "специалната операция" в Украйна, а учебната седмица ще започва с химна и издигане на знамето

OFFNews 19 април 2022 в 19:10 3349 8

Снимка ТАСС

В разгара на инвазията в Украйна руският министър на образованието Сергей Кравцов заяви, че са необходими уроци по история още от първи клас. По-късно се поправи, че е имал предвид допълнително обучение след уроците, а не задължителни курсове. И добави, че учебниците ще обхващат "събития, свързани със специалната операция", съобщи Би Би Си, позовавайки се на ТАСС.

"Ще направим всичко възможно, за да запазим историческата памет. Реших, че обучението по история ще започне в училищата от първи клас", казва министърът.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари беше предшествано от изявления на президента Владимир Путин, в които той изложи своята теория за историческото развитие на страната му и Украйна. По-специално Путин заяви, че Ленин е създал Украйна.

Една от целите на инвазията е формулирана от Путин като "денацификация", като крайно десните партии не са представени в украинския парламент. След нападението над Украйна социалните мрежи се изпълниха със снимки на деца, позиращи с буквата Z - символа на инвазията. Включително ученици от младшите класове и дори от детските градини, напомня Би Би Си.

Новата инициатива на властите за обучение по история от седемгодишна възраст беше широко разпространена в медиите и министърът трябваше да направи корекция.

"Казах, че всъщност ще имаме обучение по история от първи клас. Не уроци по история", уточни Кварцов.

Министърът предложи историята да се обсъжда още от началното училище като част от предмета "Светът около нас". От думите му следва, че в него няма да има много идеология - той предлага да се разказва на децата за историята на "тяхното семейство, на тяхната страна, на техния регион, на тяхната малка родина", както и да се посещават музеи и изложби "като част от извънкласните, извънучилищни дейности". А истинските уроци по история ще започват от пети клас, както е и сега.

След това уточнение обаче Кравцов обявява още две нововъведения с идеологическо значение. Първо, от 1 септември на всички руски училища се препоръчва да започват учебната седмица с тържествена церемония по издигане на знамето и изпълнение на химна. Това ще спомогне за засилване на чувството за патриотизъм и гражданска позиция, смята той. Второ, учебниците ще бъдат допълнени с разказ за войната на Русия с Украйна, която властите изискват да се нарича "специална военна операция" (споменаването на войната подлежи на административно наказание).

"Разбира се, ние ще допълним учебниците по история, програмите по история с тези събития, които се случват в момента, включително и тези, свързани със специалната операция", каза Кравцов. По-рано властите допуснаха, че единният държавен изпит (ЕДГ) може да включва въпроси по тази тема.

"Седемгодишните се интересуват от абсолютно всичко, както и възрастните", коментира темата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

8

AAA

20.04 2022 в 02:33

Подготвят ги за крепостни селяни :(

1767

7

fiki

19.04 2022 в 21:20

от малки ще им обясняват колко е як СССР и че е нормално да ти е гаден живота и колко по-зле всъщност е на запад, пълно с нацита, които ти трепят семейството без причина и е по-добре да не стъпват там

75

6

230 млрд баксов

19.04 2022 в 20:59

Така се прави марОдеРоКасапска армия!
1984 репи да яде

2550

5

alfakentavur

19.04 2022 в 20:59

Явно се притесняват децата да не чуят нещо вярно преди да порастнат и от малки ще ги учат на пропаганда.
Отново прилика с Адолф - Путлер си мисли, че ще управлява още толкова дълго, че това с първокласниците да има ефект. Няма :)

12135

4

borisboris

19.04 2022 в 20:09

И на биология, тоест генетика. Една хромозома в повече не е шега работа...

210

3

Merc

19.04 2022 в 19:47

Нарративы русской пропаганды:
- Россия начала войну, чтобы не началась война
- Россия не захватывала Украину. Украину захватили американцы
- Наша спецоперация в Украине — это не война. Санкции Запада — это война
- Всё чётко по изначальному плану, просто план постоянно меняется=
Xaxaxaxaxaxa !

1331

2

ваксиниран

19.04 2022 в 19:29

Така си му е редът - промиването на мозъци трябва да започне от ранна детска възраст. Че иначе как ще повярват, че при путьо е най-добре.

1215

1

Lyubo

19.04 2022 в 19:19

Сигурно са прави.
Видяха какво направиха с младото поколение в Украйна , особено в неруско говорящата и част, само за около 30 години след разпадането на СССР
А ние имаме и много подобен пример съвсем наблизо до нас, на югозапад.
 
X

Да помогнем на украинските деца!