В Русия: Плати си дълговете и пътувай зад граница

OFFNews Последна промяна на 27 април 2019 в 16:03 3976 0

Летище

Снимка sozcu.com.tr

Около 3 млн. руснаци няма да могат да пътуват в чужбина преди майските празници заради неизплатени кредити и данъци, пише „Известия“.

По данни на Федералната служба на съдебните изпълнители през първото тримесечие под забрана да напускат страната са били 4,4млн. граждани, което е 1,5 пъти повече от преди една година. Количеството на изпълнителните листове, постъпващи в службата, расте постоянно. А ограничителната мярка е особено ефективна – само през януари-март длъжниците са изплатили общо 19 млрд.рубли, което е с 6,1 млрд. повече от предната година. Според експертите увеличението на броя на ограничените пътници води и до ръста на кредитните длъжници. Впрочем, длъжниците все едно имат възможност да отпътуват зад граница през Беларус.

Плати си данъците и почивай спокойно

През първите три месеца на годината границата е била затворена за 4,4 млн. задлъжнели. Броят им непрекъснато расте вече 4-а година. През януари-март 2016 г. са издадени 1,2 млн. постановления за ограничаване на пътуване в чужбина, през същия период на 2017 г. зад граница не са допуснати 2 млн.руснаци, а в първите три месеца на 2018 г. – 2,9 млн. Към април т.г. гражданите са погасили дългове на обща сума 19 млрд.рубли, но около 3 млн.души не могат да заминат от Русия. Година по-рано длъжниците са върнали 12,9 млрд. рубли.

Под забрана да напускат страната могат да се окажат онези, които дължат над 10 000 рубли – за неплатени вноски по кредити, налози, издръжки, глоби за нарушения по пътищата, услуги на жилищно-комуналното стопанство и т.н. Най-злостни длъжници обикновено са клиентите на банките, неплащащите издръжка, определена от съда, както и нарушителите на пътя. Постановленията за ограничаване на пътуванията в чужбина са в сила 6 месеца и многократно могат да бъдат продължавани до пълното погасяване на дълга.

Преди да стегне куфарите, всеки може да види дълговете си в сайта на службата на съдебните изпълнители. Но често се случва чак на граничния контрол фактът да стане известен, или непосредствено преди отпуска. Когато длъжникът е задържан на границата, вече не му е позволено веднага да плати чрез онлайн-банкиране или пос-терминал – отпътуването се забранява. А процедурата по снемане на ограничението за изход в чужбина заема денонощие след погасяването на дълга.

По следите на кредитите

Увеличението на броя на длъжниците е свързано с количеството на кредитите на населението, твърди директорът на Института за стратегически анализи Grant Thornton Игор Николаев. Той подчертава, че през последните няколко години доходите на руснаците се свиват и поради това не могат да погасяват заемите си. Но пък съдебните изпълнители са започнали твърде активно да работят.

Според данните на Централната банка, на 1 април т.г. банките са отпуснали кредити на руски граждани на общата сума 15,5 трлн. Рубли. Дори повишените проценти по лихвите не са могли да намалят темповете на отпускането на заеми. В сайта на банката е отбелязано, че през февруари 2019 г. средните ставки по кредитите са 15,54%. През следващата година броят на длъжниците със забрана да напускат страната ще остане на същото ниво, прогнозира анализаторът Тимур Нигматуллин. Според него отпускането на кредити се увеличава, но делът на просрочените задължения в процентно отношение не нараства.

Експерти твърдят, че увеличението на броя на длъжниците с ограничения да пътуват в чужбина е предизвикало приемането през 2016 г. на закона за колекторската дейност, който значително е намалил методите на досъдебното изискване на дълговете. Но на руснаците все пак им остават задни вратички за измъкване в чужбина, например, през Беларус. Такава практика съществува, затова забраната за пътуване далеч не винаги помага да се реши въпросът за плащането на дълговете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови