В Русия е задържан шефът на НПО, наблюдаващо изборите

OFFNews 17 август 2023 в 18:23 1348 0

Мелконянц

Снимка ТАСС

Григорий Мелконянц

В Русия беше задържан и разпитан ръководител на голяма неправителствена организация, която се занимава с наблюдение на избори. Руското правосъдие го подозира в участие в дейностите на "нежелана организация", каза пред Франс прес неговият адвокат, цитиран и от БТА.

Григорий Мелконянц, съпредседател на неправителствената организация "Голос" ("Глас"), която изпраща наблюдатели на избори и защитава правата на избирателите, "бе арестуван и разпитан днес като заподозрян", посочи защитникът му Михаил Бирюков.

Арестът идва броени седмици преди регионалните и местни избори през септември и по-малко от година преди президентския вот през пролетта на 2024 г. в Русия, където преследването на критични гласове се засили след началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Мелконянц "е заподозрян като съпредседател на движението "Голос", че участва в дейността на нежелана организация" в Русия, посочи Бирюков, като уточни, че движението е част от Европейска мрежа на организации за наблюдение на избори.

Според адвоката на неговия клиент "все още не са повдигнати обвинения".

"В момента сме в руския Следствен комитет в очакване на решението" на следователя, който може или да освободи Григорий Мелконянц, или да поиска съдът да се произнесе за евентуалното му изпращане в следствения арест, добави адвокатът.

Десетки организации в Русия са обявени от съдилищата за "нежелани", което заплашва техните сътрудници със съдебни процедури.

През 2021 г. "Голос" беше поставена в списъка на "чуждестранните агенти" - спорно обозначение, което подлага съответните организации на досадни административни процедури и ги заплашва с глоби.

Отново днес бяха извършени обиски и в домовете на няколко сътрудници на "Голос" в различни руски градове, по-специално в Москва, Санкт Петербург, Казан и Челябинск, съобщи неправителствената организация "ОВД-инфо", която е специализирана в проследяване на арести в Русия.

От началото на руската инвазия в Украйна почти всички основни руски опозиционери бяха хвърлени в затвора или заминаха в изгнание. Хиляди обикновени руски граждани също са преследвани, по-специално за осъждане на войната, като някои от тях са осъдени с тежки присъди, посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика