В Русия: До 20 години затвор, ако преминеш на страната на противника

OFFNews 06 юли 2022 в 19:26 4693 1

Руската Дума

Снимка Getty Images

Руската Държавна дума

Руската Държавна дума (долната камара на парламента) прие на трето четене законопроект, който гласи, че преминаването на страната на противника в условията на въоръжен конфликт може да бъде приравнено с държавна измяна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Наказанието за държавна измяна е лишаване от свобода за срок от 12 до 20 години, както и глоба в размер до 500 хиляди рубли. Същите наказания вече ще се прилагат и за "участие на руски граждани или постоянно пребиваващи в Русия лица във въоръжени конфликти, военни или други действия на територията на друга държава, в които се използва въоръжение и военна техника с цели, противоречащи на интересите на Руската федерация“.

Освен това в наказателният кодекс се включва нов член, който предвижда наказание за "сътрудничество със специалните служби на чужда държава, международни или чуждестранни организации или с техни представители“. Под "организации" се разбират структури, които действат "в интерес на специалните служби на друга държава, а също и чуждестранни компании или международни частни военни или разузнавателни компании". Предвиденото наказание е лишаване от свобода от две до осем години и глоба в размер до един милион рубли.

Депутатите приеха и увеличение на наказанията за наемничество в чуждестранни въоръжени конфликти. Признатите за виновни ще лежат в затвора между седем и петнайсет години, като досега за това престъпление законът предвиждаше от три до седем години.

На гражданите, които са имали достъп до държавни тайни и са напуснали Русия в условията на влязла в сила забрана, може да бъде наложена глоба от 200 до 500 хиляди рубли или до четири години ефективна присъда. Ако престъплението е извършено от организирана група, предвиденото наказание е от три до седем години.

Към наказателния кодекс е добавен и нов член, според който призивите за дейности, насочени срещу сигурността на Русия, или възпрепятстването на работата на органите за сигурност, ще се наказват с глоба от 100 000 до 500 000 рубли и лишаване от свобода от две до четири години. При отежняващи вината обстоятелства се предвиждат от пет до седем години затвор и глоба от 500 000 до 2,5 милиона рубли.

Въвежда се и глоба в размер от 60 хиляди до един милион рубли за разпространение на символика и пропаганда на нацистки или други екстремистки организации. Наказанията за този тип престъпления включват и до четири години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

Хората, които извършват злонамерени действия във вреда на интернет връзките в Русия, вече могат да получат до три години затвор и глоба между 700 хиляди и 1,5 милиона рубли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Иван Костов

07.07 2022 в 09:11

Подобни закони има и в западните държави, но както винаги, дяволът е в детайлите. За да се докаже "държавна измяна" в развитите държави трябват солидни доказателства, докато в Руските закони виждаме неща като "противоречащи на интересите на Руската федерация", "структури, които действат в интерес на специалните служби на друга държава" и "международни или чуждестранни организации или с техни представители".

Утре могат да обяват Apple за структура на ЦРУ и всички руснаци с iCloud акаунти за техни сътрудници.