В Румъния започна наказателно производство срещу архиепископ, купувал влияние

OFFNews 05 декември 2023 в 20:06 1507 0

Румъния

Снимка Национална дирекция за борба с корупцията на Румъния

Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния съобщи, че е започнала наказателно производство срещу архиепископ Теодосие заради купуване на влияние.

"През юли 2023 г. заподозреният Теодосие Петреску е обещал 160 000 леи на бизнесмен (свидетел по случая) или 20% от сумата от 800 000 леи, която е трябвало да получи и да използва за строителни дейности или рехабилитация на богослужебните единици към Архиепископията на Томис, в следствие на използването на влиянието, което той твърди, че е имал върху вземащите решения длъжностни лица в Държавния секретариат по религиите", се казва в информация до медиите, цитирана от БТА.

Другият заподозрян по случая - съветник от Архиепископията на Томис, също е щял да участва в тази дискусия. Той е човекът, който е трябвало да договори с бизнесмена условията, при които "споразумението" да бъде изпълнено.

"Съдебните, както и църковните власти, естествено са заинтересовани от изясняване на всеки случай на реална корупция. Санкционирането и борбата с този обществен бич, който може да засегне и църквата, е преди всичко морален дълг. Гражданското право и моралният закон трябва да се спазват за доброто на общността, включително църковните", заяви междувременно говорителят на румънската патриаршия Василе Банеску за Диджи24.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!