В РСМ гласуват на местен вот, избират и кмет на Скопие

OFFNews 17 октомври 2021 в 11:29 1067 0

В Република Северна Македония гласуват на местни избори. В 80 общини и в столицата Скопие са отворени 3480 избирателни секции, съобщи МИА, цитирана от БТА. 

За кметове и съветници се състезават кандидати на управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев, на главната опозиционна  партия ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски, на Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, Алиансът на албанците на Зиядин Села и други  по-малки  партии. 

Гласуването се следи от над 700 местни и над 300 международни наблюдатели, сред които Офиса за демократични институции и човешки права към  ОССЕ и много чуждестранни дипломатически представителства. 

299 кандитати ще се състезават за кметове, 572 листи с кандидати се борят за общински съветници, като в тях има общо 10 532 кандидати. 

За пръв път в тези избори се използват биометрични устройства за идентифициране на избирателите чрез пръстови отпечатъци. Държавната  избирателна комисия закупи 4000 такива устройства от германската компания "Дермалог" и те са разпределени в 3400 изборни секции. Изборите се  провеждат при мерки за защита от КОВИД-19 като избирателите са длъжни да носят маски и да спазват дистанция. 

Право на глас имат 1 824 864 жители. Гласуването ще приключи в 19 часа местно време. Вторият кръг на изборите е насрочен за 31 октомври, ако има балотаж. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови