В Париж започна делото срещу шестима тийнейджъри за убийството на учителя им

OFFNews 28 ноември 2023 в 13:50 1663 0

Пати

Снимка АФП

Самуел Пати е бил обезглавен от чеченеца Абдулак Анзоров.

В Париж започна съдебният процес срещу шестима тийнейджъри за убийството на учителя Самуел Пати през 2020 г.

Самуел Пати е обезглавен от родения в Чечня Абдулак Анзоров, след като по време на час показва на ученици карикатура на пророка Мохамед. Това се е случило в градчето Конфланс-Сент-Онорен близо до Париж, съобщава Би Би Си.

Анзоров, който по това време е на 18 години, е застрелян от полицията на мястото на инцидента.

Тийнейджърите са обвинени, че са посочили учителя на неговия убиец. Учениците са били на възраст между 13 и 15 г. по време на смъртта на Самуел Пати и ги грози до две години и половина затвор.

Местните медии съобщават, че заподозрените са се опитали да скрият лицата си, когато са пристигнали в сградата на съда за непълнолетни.

Най-младият заподозрян е бил само на 13 г. по време на убийството на Пати. Девет дни преди смъртта на учителя момичето е било отстранено от училище по несвързани с делото причини. Когато влязла в сградата на съда, тя скрила лицето си под качулката на пухеното си яке, отбелязва АФП.

Според обвинението ученичката се е оплакала на баща си Брахим Чин, че Самуел Пати я е изгонил от час. По думите ѝ учителят казал на всички мюсюлмани да напуснат класната стая, след което тя уж влязла в словесна престрелка с него, въпреки че всъщност този ден е отсъствала от час.

След това баща ѝ публикува видеоклип в социалните мрежи, в който призовава за уволнението на Пати.

Прокурорите смятат, че видеото е подтикнало чеченеца Абдулах Анзоров да пропътува около 80 км от Нормандия до град Конфланс-Сент-Онорен, за да извърши убийството.

Смята се, че останалите петима заподозрени по делото са му помогнали да идентифицира Пати в училището срещу награда от 300 евро. Според един от тях Анзоров му е казал, че иска да заснеме Пати, който се извинява за показването на карикатури на пророка Мохамед.

През следващата година във Франция ще започне втори процес срещу осем възрастни, включително Брахим Чин, които също са обвинени в съучастие в убийството.

Прокурорите са обвинили двама от приятелите на Анзоров в "съучастие в терористично убийство", което е най-тежкото престъпление по делото. Единият от тях е обвинен, че е придружавал Анзоров при закупуването на оръжие, а другият - че го е закарал до училището, в което е преподавал Самуел Пати в деня на убийството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика