В Париж се организира голям републикански поход срещу антисемитизма

OFFNews 12 ноември 2023 в 12:03 748 0

Снимка Pixabay

В Париж днес се организира голям републикански поход срещу антисемитизма, предаде Франс прес. Проявата е замислена като отговор на нарастващите враждебни действия срещу евреите след нападението на "Хамас" по израелската територия на 7 октомври и последвалите го израелски удари по ивицата Газа.

Походът се провежда по призива на председателите на двете камари на парламента - Жерар Ларше, председател на Сената, и Яел Брон-Пиве, председателка на Националното събрание.
Президентът на Франция Еманюел Макрон няма да участва в похода, но вчера той каза, че в мислите си ще бъде с участниците в него.

В похода освен председателите на двете парламентарни камари ще се включат и други фигури, въплъщаващи френската република, сред които премиерката Елизабет Борн, чийто баща е бил евреин, депортиран по време на Втората световна война. Ще се включат и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Походът ще стартира от площада пред "Дома на инвалидите". Предвидени са и подобни шествия в различни френски региони, в които ще участват около 25 министри. Крайната десница също ще се присъедини към кортежа в Париж, поради което радикалната левица каза, че ще бойкотира проявата.

Вчера вечерта Макрон чрез писмо, публикувано във в. "Паризиен", изрази съжаление от "нетърпимото възраждане на разюздания антисемитизъм". "Било то религиозен, социален, идентичностен или расов, антисемитизмът е винаги такъв, какъвто го представяше Емил Зола - той е отвратителен", казва Макрон в писмото и призовава Франция да бъде единна зад ценностите си и универсализма си. "Тази борба срещу антисемитизма не трябва никога да ни разделя, нито да води до противопоставяне на едни наши сънародници с други", допълва той.

Но политическите сили вече се разединиха във връзка с шествието днес. Говорителят на френското правителство Оливие Веран заяви, че участието на крайната десница в шествието в Париж не отразява единството, а е нещо неприлично, предвид това, че партията "Национален сбор" на Марин Льо Пен е създадена от "наследниците на Виши". Според Марин Льо Пен походът днес трябва да обедини французите не само около отхвърлянето на антисемитизма, но и на ислямския фундаментализъм, който е, както тя заяви "тоталитарна идеология". Радикалната левица "Непокорна Франция", обвинявана в двусмислено отношение по въпроса за антисемитизма, няма да участва в шествието, изтъквайки, че в него участват крайнодесните, но ще се включи в други планирани за днес инициативи. А председателят на дясната партия "Републиканците" Ерик Сиоти призова Макрон за изясни мотивите си да не присъства днес на шествието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки