В Москва започна делото срещу звездата от НБА Бритни Грайнър

OFFNews 01 юли 2022 в 15:27 926 1

спортистка

Снимка Getty images

Бритни Грайнър

В московски окръжен съд започна делото срещу американската баскетболна звезда Бритни Грайнър около четири и половина месеца след като тя беше арестувана по обвинения в притежание на канабис, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Грайнър беше арестувана през февруари на летище Шереметиево в Москва. Полицията каза, че тя е пренасяла масло от канабис. Ако бъде призната за виновна, тя би могла да бъде осъдена на до 10 г. затвор. По-малко от 1% от обвиняемите по руски криминални дела получават оправдателни присъди, отбелязва АП.

На предварително съдебно заседание при затворени врата в понеделник срокът за задържане под стража на Грайнър беше удължен с още шест месеца до 20 декември.

Задържането и делото на американската атлетка се случиха в момент, когато отношенията между Москва и Вашингтон са на изключително хладни. Грайнър беше арестувана по-малко от седмица преди Русия да изпрати войските си в Украйна, което допълнително обостри вече и без това високото напрежение между двете държави.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече днес политическа мотивация да е изиграла роля при задържането и започването на съдебно производство срещу Грайнър.

"Фактите са, че известната атлетка беше задържана заради притежание на забранени субстанции, в които се съдържат наркотични вещества. Предвид това, задържането ѝ не може да е било политически мотивирано", заяви Песков.

Съпругата на Грайнър призова президента на САЩ Джо Байдън да осигури нейното освобождаване и я нарече "политическа пешка".

Коя е Бритни Грайнър

Грайнър е наричана една от най-добрите баскетболистки на нашето време. Тя е двукратна олимпийска шампионка, двукратна световна шампионка и шампионка на НБА при жените. В Америка тя играе за отбора Phoenix Mercury, а между сезоните пътува до Русия - за да играе в руската Висша лига за клуба UGMK от Екатеринбург срещу заплащане. Това често се прави от американските баскетболисти, чиито заплати са няколко пъти по-ниски от тези на мъжете спортисти. В Русия, казва спортистката, й плащат много повече, отколкото в Съединените щати, отбелязва Би Би Си.

Грайнър е хомосексуална и има съпруга в Америка. Спортистката казва, че не е забелязала хомофобия в Русия, въпреки че е била предупредена за нея. През 2019 г. в интервю за екатеринбургската телевизия Е1 тя разказва как за първи път е казала на семейството си, че ще играе в Русия. "Баща ми каза: "Не, не отивай в Русия, те не обичат американците. Там е лошо, ще те вкарат в затвора." Спокойно отговорих, че мога да отида където си поискам. Защото исках да придобия нов опит", спомня си Грайнър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови