В Москва се появиха плакати "Ние сме против нацизма, но те не са" с Астрид Линдгрен и Ингмар Бергман

Шведският премиер Магдалена Андершон нарече кампанията "напълно неприемлива"

OFFNews 03 май 2022 в 20:48 11858 3

На автобусни спирки в Москва се появиха плакати "Ние сме против нацизма, но те не са" с цитати от известни шведи.

Снимки на два такива плаката бяха публикувани в туитър от Оскар Йонсон, изследовател от Шведския университет по отбрана. Една от тях е поставена на спирка пред шведското посолство в Москва.

Думата "ние" на плакатите, поръчани от неправителствената организация "Нашата победа", е изрисувана в цветовете на руското знаме, а "те" - в цветовете на шведското знаме. Първият плакат включва портрети на авторката на "Пипи дългото чорапче" Астрид Линдгрен, режисьора Ингмар Бергман и основателя на ИКЕА Ингвар Кампрад, а вторият - на шведския крал Густав V. Под портретите са поместени изказванията им за нацизма, пише в телеграм канала си Медуза.

Както отбелязва The Local, цитатите от известни личности са силно редактирани или извадени от контекста.

Плакатът цитира дневника на Астрид Линдгрен от юни 1940 г., когато тя разказва за страховете си от руско нахлуване в Швеция: "Предпочитам да прекарам остатъка от живота си, крещейки "Хайл Хитлер", отколкото да има руснаци тук, в Швеция".

Писателката е отявлен противник на нацизма. В младостта си Бергман и Кампрад се запознават с нацистката идеология, но след това й обръщат гръб.

Шведският премиер Магдалена Андершон нарече кампанията "напълно неприемлива".

Шведското външно министерство заяви, че няма да влиза в публичен дебат с руската НПО, публикувала плакатите. "В Русия клеветата "нацизъм" многократно е използвана срещу държави и лица, които критикуват действията на Русия", заявиха от министерството.

След руската инвазия в Украйна Финландия и Швеция, които запазват неутрален статут, дадоха знак, че ще подадат молба за присъединяване към НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

04.05 2022 в 22:50

Тези, които били против нацизма, оставят един диктатор да ги управлява над 20 години и да промени конституцията така че да бъде пожизнен самодържец.
Хахахахаха!

1767

2

fiki

03.05 2022 в 23:52

Вечерна доза когнитивен дисонанс за родните путлери за спокоен сън!

10298

1

AntiZ

03.05 2022 в 22:00

Тъпотиите на руската пропаганда отдавна копае дъното. В стил крадецът да вика:"дръжте крадеца!"