В Минск: Привърженици на Лукашенко срещу ''Марш на свободата''

Кадри показаха, че загинал демонстрант е прострелян от полицията, а не се е самовзривил. Стачка и в телевизията

OFFNews 16 август 2020 в 11:01 5315 1

„Марш за свобода“ се планира днес в центъра на Минск, където 7 ден продължават протестите срещу резултатите от президентските избори. 

В 12 часа на площад “Независимост“ в Минск е свикан митинг от про-правителствената обществена организация “Бяла Русия“ в знак на солидарност с президента Александър Лукашенко. Час по-късно в Минск започва шествието за свобода в знак на протест срещу държавния глава.

Няколко телевизионни журналисти подадоха оставки вчера, за да се присъединят към протестите. Председателят на Съюза на журналистите в Беларус Андрей Кривошеев обяви, че от утре техническият персонал на държавните медии започва стачни действия, които ще се проведат в съответствие със закона и няма да нарушат излъчванията на радио- и телевизионните програми. В знак на солидарност с Беларус днес се очакват демонстрации в Киев и Прага. 

Вчера се проведе гражданска панахида и масов митинг в памет на загиналия демонстрант на 10 август. Хората излязоха по улиците и площадите в десетки градове и села.

Асошиейтед прес (АП) пусна кадри, на които се вижда, че загиналият демонстрант не се е взривил от саморъчно направена граната, а е разстрелян от полицията. Според версията на МВД вечерта на 10 август един от протестиращите се е канел "да хвърли неустановено взривно устройство към полицаите, но то се е взривило в ръката му и мъжът е получил несъвместими с живота наранявания". Следствения комитет на Минск започна проверка на фактите, а официален представител на ведомството съобщи, че "личността на мъжа е установена - 34-годишен жител на Минск, осъждан за причиняване на тежка телесна повреда и смърт на седем години затвор".  

Лукашенко загуби подкрепата на държавната телевизия 

Поне 9 водещи и журналисти напуснаха телевизията като несъгласие с начина, по който държавната медия реагира на вече 7-дневните демонстрации из цялата страна. 

Операторите в медиата обявиха стачка. Прессекретарят Наталия Ейсман влезе да говори с тях, заедно със спецчасти, и ги попита кой е гласувал за Светлана Тихановская - в отговор всички вдигнаха ръка. 

В анкета, пусната в Telegram, с въпрос "За кого гласувахте на изборите?" при 1 362 000 отговорили, съотношението е 2 към 56 за Тихановская. 

Масовите протестни акции започнаха в Беларус на 9 август в несъгласие с обявяването на резултатите, според които Лукашенко печели 80,08% от гласовете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови