В Мариупол плъзнаха холера и дизентерия

В града има много мъртъвци, чиито тела не са изнесени и лежат направо на улицата, има много спонтанни погребения, каза кметът на града Вадим Бойченко

OFFNews 10 юни 2022 в 18:20 7049 4

Мариупол

Снимка Getty images

В окупирания от руснаците Мариупол е плъзнала холера и дизентерия, съобщи кметът на града Вадим Бойченко пред Би Би Си.

"Холера, дизентерия и други инфекциозни болести вече вървят из града, но (окупационните власти) ги крият. Градът е затворен за карантина. Никой не е пуснат оттам", казва кметът.

Бойченко смята, че в момента в Мариупол може да има десетки пациенти с холера и че броят им бързо ще нарасне.

"Тази инфекция се разпространява много бързо. И няма условия за ограничаването й. Няма лекари, няма болници за инфекциозни заболявания. Инфекциозната ни болница е разрушена заедно с цялото оборудване, лекарите са убити", казва кметът.

По думите му епидемията може да доведе до хиляди смъртни случаи.

Той призна, че няма конкретни факти - че някой е бил хоспитализиран с диагноза холера, тъй като няма достъп до болницата. Въпреки това Вадим Бойченко смята, че има всички признаци, които сочат, че в Мариупол е избухнала епидемия от холера.

В града има много мъртъвци, чиито тела не са изнесени и лежат направо на улицата, има много спонтанни погребения, горещини и проливни дъждове.

"Има проливни дъждове, които унищожават спонтанните погребения. Тези погребения са правени от жителите на Мариупол през цялата война - те са погребвали хора в дворове, паркове, площади, на хълмове. Към това се прибавя и нарушената водоснабдителна система и най-вече нарушената канализационна система. И всичко това образува смес, която се движи към реките, кладенците, откъдето хората вземат вода", казва Бойченко.

Той допълни, че водата в градските кладенци не е годна за пиене и има недостиг на доставяна вода. Хората могат да чакат на опашка за вода с дни.

"Ето защо градът е затворен. На никого не е позволено да влиза или излиза. Получихме лекарства за Мариупол, но те все още трябва да бъдат доставени там. Трябва да организираме хуманитарни коридори и да доставим лекарства в Мариупол", обяви кметът.

Според него в момента се вземат мерки, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията в други региони на Украйна.

Холерата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от поглъщане на заразена храна или вода. Ако не се лекува, заболяването може да доведе до смърт само за няколко часа.

Всяка година в света се регистрират между 1,3 и 4 милиона случая на холера, които причиняват между 20 000 и 140 000 смъртни случая.

Световната здравна организация предупреди за възможна епидемия от холера в Мариупол, но към 7 юни заяви, че все още няма случаи на заразяване в града.

Окупационните власти не коментираха информацията за епидемията от холера в Мариупол. Руското министерство на отбраната съобщи, че агентът за холера е бил събран в лаборатории в Мариупол. Няма потвърждение на тези твърдения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

11.06 2022 в 09:27

"Русский мир" е това. Като Тъмните векове от Средновековието е само че. Диктатура в подобие на абсолютен монарх, върхушка от олигарси и повечето от населението тъне в мизерия и страх.

210

5

Merc

10.06 2022 в 21:29

Първо плъзнаха мурзилките .

Какво очаквате след тях.

Добрата новина е , че скоро няма да са заплаха за никого....

2073

2

Johnny B Goode

10.06 2022 в 18:45

Какво друго да плъзне след орките

75

1

230 млрд баксов

10.06 2022 в 18:31

В Мариупол плъзна руZZкий мир!
 
X

Да помогнем на украинските деца!