В Кремъл силно искат, но не могат да превземат Авдеевка

Нереалистично е това да стане със силите, отделени за там. Необходими са две дивизии, а не две бригади, обяснява анализатор

OFFNews 19 октомври 2023 в 10:50 4865 7

настъпление

Снимка "Важные истории"

Карта на разположение на силите.

От 9 октомври руските въоръжени сили започнаха масирана атака в района на Авдеевка, който от години е под украински контрол. Първоначално руските провоенни канали обявиха намерението Авдеевка да бъде обкръжена, после обаче съобщиха за трудности. Според оценките на украинските власти и изследователите на OSINT руснаците са понесли тежки загуби в техника и жива сила. От 14 октомври активността им значително намаля, пише "Важные истории".

Ръководителят на градската администрация на Авдеевка нарече настъплението към града най-голямото от 2014 г., а британското разузнаване го определи като най-значимата руска операция в Украйна от началото на 2023 г. Путин и Шойгу твърдят, че армията не е настъпвала, а е провеждала "активна отбрана".

Защо настъплението на руснаците край Авдеевка затихна?

"Нереалистично е да се превземе Авдеевка със силите, които са отделени за там. Това е задача на две дивизии, а не на две бригади", обясни военният анализатор и полковник от запаса на ВСУ Роман Свитан.

И допълни, че градът е добре защитен: половината от територията е заета от съветски завод за кокс, а самата Авдеевка се намира на височина, до която може да се стигне само през открит терен под огъня на ВСУ. Полетата, през които минава пътят, са гъсто минирани от Украйна. Освен това укрепеният район е покрит от батареи на ВСУ точно на запад, в района на Карловското водохранилище.

"Руснаците край Авдийвка се сблъскаха със стена от артилерийски огън. Щом стъпят на откритото поле, те веднага са обстрелвани от "градове" и далекобойна артилерия със 155-милиметрови и касетъчни боеприпаси - всички тези боеприпаси ВСУ притежава в достатъчни количества", казва Свитан.

В същото време руското командване не може да изпрати повече военнослужещи там: те участват в боевете по цялата линия на съприкосновение и е невъзможно да ги изтеглят оттам.

В началото на настъплението от Красногоровка на северозапад и село Водяное на югозапад руските въоръжени сили действат изненадващо съгласувано, пишат анализатори от американския Институт за изследване на войната (ISW). Може би за първи път в пълномащабна война руската армия се е сражавала "по правилата". Войските демонстрираха "ясно сътрудничество" между щаба, щурмовите групи, въздушното разузнаване и артилерийските части, проведоха задълбочена артилерийска подготовка на бойното поле и използваха системи за електронна война, отбелязват анализаторите.

След това обаче темпото на настъпление на руската армия се забавя, посочва военният експерт Юрий Фьодоров. Това се дължи на факта, че разстоянието от около 20 километра, което трябва да изминат, е твърде голямо, а "няма сили за това".

По негова оценка атакуването на добре укрепен район без превес и предимство в артилерията е изключително трудна задача, придружена от тежки загуби.

Районът на Авдеевка е дори по-добре защитен от Бахмут, който се намира в низина, отбеляза Роман Свитан. Когато руснаците атакуват Бахмут, те го обграждат "по височините". Сега украинските въоръжени сили се движат по същия начин, за да освободят града, и на практика са изтласкали руснаците от там - а от височините е много по-лесно да се работи, каза експертът.

Какво искаха руснаците в Авдеевка и какво постигнаха?

Според Фьодоров, въпреки трудностите и загубите, руските военни са успели леко да се приближат до укреплението на Авдеевка от юг и леко да разширят зоната на бойните действия, но това не ги е приближило до превземането на града. Други експерти също смятат, че атаката е била неуспешна и че руските загуби в техника и жива сила са сериозни - много по-големи от тези на украинските въоръжени сили.

Според оценка на отбранителната група на ВСУ "Таврия" руските военни са загубили над 300 единици военна техника и 3000 души между 9 и 14 октомври. В същото време анализаторът на OSINT Tatarigami_UA идентифицира поне 45 единици руска бронирана техника, унищожена, повредена или изоставена в района на Авдеевка.

Източник, близък до Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, коментира, че действията на руснаците край Авдеевка и Купянск не са били настъпление, а опит да се отвлече вниманието на украинците и да се отслаби концентрацията на техните войски на други участъци от фронта. Той смята, че Русия не разполага с голямо предимство в сила и техника, поради което руските генерали се страхуват да атакуват.

Анализатори също изказаха предположение, че опитът за нападение край Авдеевка е бил диверсионна маневра и трябва да се разглежда в контекста на цялостния план по фронта. През последния месец руските въоръжени сили атакуват едновременно в три или четири направления. Военен експерт, предпочел да остане анонимен, отбеляза, че тези атаки вероятно са били планирани от руските командири съгласувано. Но дали цялостният замисъл е успял, е твърде рано да се прецени.

"На местно ниво - не. Но може да е по вина на оперативни или тактически командири на място. В стратегически смисъл те действат правилно на този етап от войната. Ще видим дали ВСУ имат останали резерви и дали въпреки натиска все пак ще успеят да съберат някакъв втори ешелон за пробив в района на Токмак", казва той.

Освен това анализаторите посочват политическата цел на атаката: в случай че Авдеевка бъде обкръжена, да се принуди Украйна да направи отстъпки и да изтегли военните си, както и да се демонстрират пред руското общество и властите военни успехи.

"В противен случай началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу могат да се окажат изкупителни жертви. В края на краищата минава една година, а Русия няма никакви военни успехи", казва Юрий Федоров.

Авдеевка е само един участък от фронта. Но страните не разполагат със сили за по-голяма офанзива

Източник, близък до Генералния щаб на руската армия, смята, че нито една от страните не е готова да атакува сега.

"Тази война показа, че бронираните машини не могат да направят нищо", казва той.

Руските генерали не искат да "повтарят опита на ВСУ, когато загубите се оказаха тежки и доведоха само до тактически промени на фронта без никакви пробиви". На свой ред в украинската армия са останали четири-шест вакантни бригади и те спешно формират нови, за да компенсират загубите. Според него това е трудно, тъй като "закъсняха с мобилизацията", а извън страната може да има до три милиона боеспособни мъже, които не са се завърнали от началото на войната.

"Кремъл иска войната да приключи на левия бряг на Днепър с превземането на левия бряг на Украйна и черноморското крайбрежие. Там осъзнават, че е невъзможно да се очертае границата "където се намираме". Но не могат и да атакуват, включително и заради новите средства за поражение, които получава Украйна. При тези обстоятелства войната може да продължи с години", обяснява източникът.

Полковникът от запаса от ВСУ Роман Свитан отбеляза също, че за настъпление по целия Източен фронт, който е повече от 1200 км, на Русия са ѝ необходими поне 1,2 млн. военни - три пъти повече, отколкото сега.

"Руските въоръжени сили могат да настъпват успешно само по посока на Луганск поради късото рамо и военните доставки в близост. От Купянск до границата с Русия са 20 километра. Това означава, че е 20 минути път с кола. Но на някои големи рамена, да речем в района на Херсон, Нова Каховка и Токмак, дори Угледар, това е просто невъзможно, защото веригата за логистично снабдяване е дълга стотици километри, и то на територия под обстрел. Възможно е да се защитава, но е невъзможно да се атакува", заяви анализаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

7

ob1

19.10 2023 в 14:26

"Ще видим дали ВСУ имат останали резерви и дали въпреки натиска все пак ще успеят да съберат някакъв втори ешелон за пробив в района на Токмак"

Еми вече си казват, че нищо не могат да направят. Ще гледат :)

12078

6

edin slep

19.10 2023 в 13:32

Това може да продължи години и години ... В Русия вече подготвят новите поколения войници, както в СССР, както и тук ни готвеха - строеви подготовки от малки истории за военновременен героизъм в училище. Явно се готвят за още и още и още войни..

Путлер е на 71 вече, върви към умирачка и това е добрата новина, а лошата е, че това може да продължи много дълго.

1000

5

otkroven bokluk

19.10 2023 в 12:15

Е те Русия какво точно могат?

3251

4

динозавър

19.10 2023 в 11:46

Путин, На 70 години много искаш, но не можеш. Иди да си гледаш старините.

2099

3

Mateevk

19.10 2023 в 11:28

Войната със сигурност ще се проточи и ще продължи да се разгаря, като вече се оформят лагерите - на диктатурите и не демокрациите. Да има нюанси, но това е основният сблъсък в света сега - диктатурите искат да наложат техния модел и правила. За да приключи, единият лагер трябва да бъде не просто победен в една битка, а тотално разгромен. Идея нямам как ще се случи, при положение, че и двете страни имат ядрено оръжие. Нова студена война изглежда малко вероятна, защото след ВСВ в такава влязоха бивши съюзници, разпределили си влиянето света в ролята на победители. Сега имаме лагери от материя и антиматерия, които не виждам как могат да съжителстват мирно на една планета.

-529

2

6екеr4о

19.10 2023 в 11:19

Плашеща е новината, че войната може да се проточи с години, достатъчно кръв и мизерия бяха сътворени до сега.

От началото на кървавата инвазия не мога да се начудя, не мога да проумея как два толкова близки народа, живяли десетилетия в обща държава, могат така настървено да се бият помежду си, нещата са напълно едноцветни, ясно е кой е агресор, кой е жертва, спор няма и все пак това е като Софийски окръг да нападне Пловдивския такъв, защото примерно шопите не харесват мѝекането на майничките, просто не знам...

А пред очите ни се разпадна бивша Югославия и там имаше етнически прочиствания, очевидно човешката тъпотия е безгранична!

345

1

Джендо Джедев

19.10 2023 в 11:09

Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш! А рашетата са класически неможачи. И те така те.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика