В Испания почетоха паметта на загиналите при атентатите

OFFNews 20 август 2017 в 17:10 1890 0

Снимка AP

Испания почете паметта на жертвите на атентатите, които бяха извършени тази седмица. 

При нападенията в Барселона и Камбрилс загинаха 14 души, а над 120 бяха ранени.

Около 2000 души се събраха днес в катедралата "Саграда фамилия" в Барселона. Сред тях имаше роднини на жертвите, представители на каталунската мюсюлманска общност, членове на испанското кралско семейство и висши правителствени служители.

Испанският крал Фелипе Шести, кралица Летисия, министър-председателят на Испания Мариано Рахой и каталунският премиер Карлес Пучдемон бяха сред хората, присъствали на литургията в базиликата, сътворена от известния архитект Антони Гауди, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Службата беше ръководена от архиепископа на Барселона кардинал Хуан Хосе Омеля.

Омеля призова Испания да се обедини и да работи за по-мирен свят. В проповедта той каза, че присъствието на толкова много хора е "красива мозайка" от единство за работа за обща цел за "мир, уважение, братско съвместно съществуване и любов".

Кардиналът прочете на глас пред присъстващите съболезнователна телеграма от папа Франциск, който нарече нападенията "жесток терористичен акт" и "тежка обида към Бога".

Литургията в катедралата "Саграда фамилия" протече при засилени мерки за сигурност. На нея присъства португалският президент Марселу Ребелу де Соуза.

Снимка: AP

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови