В Иран готвят публични процеси срещу 1000 души заради размириците в Техеран

OFFNews 31 октомври 2022 в 16:01 1652 0

протести

Снимка Getty images

Протестите в Иран.

В Иран ще се проведат публични съдебни процеси срещу около 1000 души, обвинени заради размириците в Техеран, предаде Ройтерс, позовавайки се на полуофициалната иранска информационна агенция Тасним. Иранските власти полагат все повече усилия за потушаване на продължаващите повече от шест седмици протести, избухнали след смъртта на Махса Амини в полицейски арест.

Протестите, които са едно от най-големите предизвикателства пред иранското духовно ръководство след революцията от 1979 г., продължават въпреки все по-строгите предупреждения. В събота Корпусът на гвардейците на Ислямската революция открито предупреди демонстрантите да не излизат на улицата.

Иранските лидери определиха протестите като вражески заговор срещу Ислямската република, включително от страна на Съединените щати и Израел. В демонстрациите се включиха хора от различни слоеве на обществото, студентите и жените изиграха водеща роля, размахвайки и изгаряйки забрадки.

Агенция "Тасним", позовавайки се на главния съдия на провинция Техеран, заяви, че съдебните процеси срещу около 1000 души, "които са извършили актове на саботаж по време на неотдавнашните събития, като нападения или политически мотивирани убийства на служители на силите за сигурност и палежи на обществено имущество", ще се проведат в Революционния съд. Тази седмица съдебните процеси ще бъдат публични.

Иранските власти жестоко потушават вълненията. Активистка информационна агенция съобщи в събота, че 283 протестиращи са били убити по време на размириците, включително 44 непълнолетни. Убити са и около 34 служители на силите за сигурност.

Двадесет и две годишната Махса Амини почина в ареста на иранската нравствена полиция на 16 септември, след като бе задържана заради "неподходящо облекло", припомня БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови