В името на народа: Накараха Мисис Крим да се извини пред камера за изпълнение на украинската песен Червона Калина

OFFNews 04 октомври 2022 в 09:15 4214 2

Мисис Крим 2022 Олга Валеева е украинка от Крим, майка на две деца.

Снимка Телеграф Украйна

Мисис Крим 2022 Олга Валеева е украинка от Крим, майка на две деца.

Съдът в анексирания от Русия Крим глоби Мисис Крим 2022 Олга Валеева с 40 000 рубли и арестува приятелката й за 10 дни заради изпълнение на песента „Червона Калина“. Това съобщи МВР на русктата федерация. Двете жени са били обвинени в дискредитиране на руската армия, чл. 20.3.3 от Административния кодекс и използване на на нацистки символи, за каквато е определена в Русия популярната в цял свят песен. Валеева се е разминала само с глоба, защото има непълнолетни деца.

Полицията в Крим съобщи на 2 октомври, че е започнала разследване заради публикуване на видео в социалните мрежи, в което Мисис Крим и нейна приятелка изпълняват песента „Червона Калина“. Самата Олга Валеева отбелязва, че е изпълнява песента без зла умисъл. "Не знаех, че тази песен е свързана с нещо и е някаква забранена! И я изпяхме без никакъв подтекст или символика!" написа тя в Instagram. Двете изпълняват песента „по домашному“ на балкон някъде в панелка в Крим. След намесата на властите клипът е изтрит. Нареждането за сурово наказание на Валеева е дадено на полицията лично от председателя на комитета по култура към Кримския парламент Николай Волков.

Случаят обаче не приключва дотук. Съдът принуди двете жени да се извинят за нанесената с изпълнението обида, а МВР в Крим разпространява за назидание клип с извиненията.

„Искам да поднеса своите искрени извинения за изпълнението на песента „Червона калина“, за чието значение не съм имала никакво понятие. Аз не знаех и не съм си представяла, че тя съдържа някакъв националистически характер и в никакъв случай не съм искала да правя пропаганда с нея. Също така искам да се извиня за това, че несъзнателно използвайки песента съм обидила или оскърбила гражданите“.

Олга Валеева е етническа украинка и победителка в тазгодишния конкурс за красота „Мисис Крим 2022“. Финалът на конкурса „Кралица на красотата – Крим, Пролет 2022“ беше в Севастопол. Това не е първият случай на преследване на кримчани за изпълнение или поръчка на украински песни в заведения. През август съдът в Крим глоби Дмитрий Гайн, посетител на караоке бар, с 50 000 рубли по члена за „дискредитиране“ на руската армия за това, че си е поръчал песента „Диво поле“ на украинския рапър Ярмак. На 14 септември шестима участници в сватба, на която е звучала песента „Червона Калина“ на украински, бяха арестувани за различни срокове по членовете за използване на нацистки символи и „дискредитиране“ на армията.

Песента „Червона калина“ е римейк от 1914 година на обработка на фолклорна песен, публикувана през 1875 година. Сегашният й текст е написан през 1914 година от Степан Чарнецки на основата на последния куплет на казашка песен от XVII век. През първата световна война става популярна сред украинските стрелци, изпълнявана е и от бойците на УПА, заради което днес руснаците я определят за националистическа и фашистка. След руското нахлуване в Украйна песента се превърна в химн на несломимия украински дух след изпълнението на Андрий Хливнюк, а кавър под заглавието "Hey, Hey, Rise Up!" записа в подкрепа на Украйна и "Pink Floyd".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

04.10 2022 в 10:30

така така, натисни лесбийките да се извинят за дето пели патриотични песни - чудесен маркетинг за червената армия

345

1

Джендо Джедев

04.10 2022 в 09:54

Колко са милостиви и човечни сегашните управници на Рашка... А навремето за една песен разстрелваха... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!