В Япония ще преразгледат присъдата на мъж, който чака екзекуция половин век

OFFNews 13 март 2023 в 17:27 4829 0

Ивао

Снимка АФП

Хакамада и сестра му. Снимката е направена през 2019 г.

Японският върховен съд разпореди нов съдебен процес срещу 87-годишния Ивао Хакамада, който през 1968 г. е осъден на смърт по обвинение в убийството на четиричленно семейство. Оттогава Хакамада очаква екзекуция. Според правозащитниците от "Амнести интернешънъл" той е най-дълго осъденият на смърт в света, съобщава Би Би Си.

Хакамада е арестуван по обвинение, че е ограбил и убил шефа си, съпругата му и двете им деца. Те са намерени намушкани с нож след пожар във фабрика за преработка на соя близо до Токио през 1966 г.

След 20-дневен разпит Хакамада, който преди това е бил професионален боксьор, признава за убийството.

По време на съдебния процес обаче Хакамада твърди, че е бил бит от разпитващите го и че признанието му е било изтръгнато чрез изтезания. Адвокатите на заподозрения пък казват, че следователите са изфабрикували доказателства.

По време на повторния процес срещу Хакамада ще бъде решено дали неговата ДНК съвпада с тази, извлечена от петната кръв по дрехите на предполагаемия убиец.

През 2014 г. японски районен съд освобождава Хакамада от ареста и разпорежда повторно разглеждане на делото: съдиите решават, че доказателствата за вината му може да са били изфабрикувани.

Съдът в Токио отмени това решение, но сега Върховният съд на Япония потвърди повторния процес.

"Чаках този ден 57 години и сега той дойде", казва 90-годишната сестра на Хакамада Хидеко, която от години иска преразглеждане на присъдата на брат си. - Най-накрая бремето беше свалено от раменете ми.

Амнести Интернешънъл, която се бори срещу смъртното наказание, нарече решението за провеждане на ново изслушване по делото "Хакамада" "много закъсняла възможност за възстановяване на справедливостта".

"Присъдата на Хакамада се основава на "признание" чрез насилие и има сериозни съмнения за други доказателства, използвани срещу него", заяви Хидеаки Накагава, ръководител на организацията в Япония.

При съществуващите правила обаче преразглеждането на делото на Хакамада може да отнеме няколко години и японските адвокати вече призоваха съдебните власти да съкратят процедурата.

"Не можем да си позволим по-нататъшно забавяне на възстановяването на правата на Хакамада, който вече е на 87 г. и страда от физически и психически заболявания след 47 г. затвор", заяви Мотоджи Кобаяши, ръководител на Японската адвокатска колегия.

Сред развитите демокрации в света само Япония и САЩ не са отменили смъртното наказание. Активисти за правата на човека неведнъж са критикували японската съдебна система, която разчита в голяма степен на признанията при определяне на вината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови