В Германия втората доза за по-младите няма да е от AstraZeneca

OFFNews 02 април 2021 в 16:03 5265 0

Снимка Pixabay

Още една новина, която внася несигурност по отношение на британската ваксина на AstraZeneca. Хората под 60 години, които са били ваксинирани с британската ваксина, ще получат втора доза от друг препарат, съобщава "Дойче веле".

Постоянната ваксинационна комисия към института „Роберт Кох“ преработи своите указания за ваксиниране в Германия. В новия текст се казва следното: „На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от иРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция“.

Това е временно правило, което се въвежда, докато се появяват достатъчно надеждни съответни данни. В Германия в момента са допуснати две mРНК-ваксини – тази на BioNTech/Pfizer и на Moderna.

По отношение на рисковете, свързани с поставянето на два различни типа ваксини, председателят на постоянна ваксинационна комисия Томас Мертенс заяви пред „Шпигел“, че експерименти върху животни са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква. Засега обаче не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора.

В Германия спряха да ваксинират с AstraZeneca хора под 60-годишна възраст, тъй като в тази възрастова група бяха регистрирани 31 случая на много редки мозъчни тромбози. Девет души починаха от това усложнение.

В Германия до момента са поставени общо 2,7 милиона дози от британската ваксина. Експерти подозират, че рискът, който е извънредно малък, се отнася предимно до по-млади хора и до жени, добавя "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови