В Германия арестуваха англичанин, шпионирал за Русия

OFFNews 11 август 2021 в 21:51 2040 0

Снимка pixabay

Британец е арестуван в Потсдам по подозрение в шпионаж за Русия, предаде Би Би Си.

Германските федерални прокурори заявиха, че мъжът - посочен само като Дейвид С. - е работил в британското посолство в Берлин. Не се съобщава той да има дипломатически имунитет. 

Твърди се, че той е предавал документи на руското разузнаване "поне веднъж" в замяна на "неизвестна сума" пари. Смята се, че предадените документи са свързани с борбата с тероризма.

Говорител на германското външно министерство, цитиран от агенция АФП, заяви, че Берлин приема случая "много сериозно", и заяви, че шпионажът от "близък партньор на алианса на германска земя е неприемлив".

Арестът е резултат от съвместно разследване между Великобритания и Германия, се казва в изявлението.

Акцията е била ръководена от разузнаването и е продължила известно време преди ареста. МИ5 и други британски агенции, както и британската полиция, са работили с германците, за да разберат колкото се може повече за предполагаемата дейност.

Лондонската полиция потвърди ареста на 57-годишен британски гражданин в Германия, както и участието на екип за борба с тероризма на полицията в акцията. Германските власти отговарят за разследването, но английските полицаи ще продължат да работят с тях.

Мъжът трябва да се яви пред следствен съдия в сряда. 

Отношенията на Германия и Великобритания с Русия вече са обтегнати след няколко инцидента през последните години.

Обединеното кралство обвини Русия, че е отговорна за атаката с нервни агенти през 2018 г. в Солсбъри срещу Сергей и Юлия Скрипал, което Русия многократно отрече.

И двамата оцеляха при нападението. Но местна жена почина, след като беше в контакт с парфюмна бутилка, за която се смята, че е била използвана при инцидента и след това е изхвърлена.

Междувременно Германия лекува руския дисидент Алексей Навални, след като той беше отровен с нервния агент „Новичок“ на руски полет миналата година. Руските власти многократно отричат участието си и в този инцидент.

Миналият месец германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън обещаха да застанат заедно "срещу руската агресия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!