В Газа няма гориво... явно само за болниците. IDF показа снимка с резервоари с поне 500 000 литра

Израел я разпространи в отговор на Хамас и ООН, които твърдят, че ако не се достави гориво в анклава, хирурзите ще бъдат принудени да спрат операциите

Кристина Минчева, Александра Маркарян 25 октомври 2023 в 17:58 7862 5

Танкери с повече от 500 000 литра гориво на

Снимка IDF

Израелските отбранителни сили (IDF) са заснели танкери с повече от 500 000 литра гориво

Израелските отбранителни сили (IDF) публикуваха снимка, показваща резервоари с гориво в Газа, в отговор на твърдение на контролираните от терористите от "Хамас" здравни власти и на ООН, че горивото е на изчерпване и че ако не бъде внесено отвън, хирургическите операции в болниците в палестинския анклав ще бъдат принудително спрени. От "Хамас" повтарят и друго - че това ще постави в риск живота на 120 бебета в кувьози.

„Ако спешно не получим гориво, ще бъдем принудени да спрем операциите си в Ивицата Газа от утре вечерта“ - пише Агенцията за подпомагане на палестински бежанци към ООН (UNRWA).

В отговор израелската армия публикува снимката със следния текст:

"Тези резервоари за гориво са в Газа. Те съдържат повече от 500 000 литра гориво. Попитайте "Хамас" дали може да вземете малко".

Нещо дори още по-силно твърди Американо-израелският комитет по обществени въпроси. Той определя количеството не на "над 500 хил.", а на 1 млн. литра гориво.

"(Горивото) не се използва за подпомагане на невинни палестинци. "Хамас" го използва, за да атакува невинни израелци", пише комитетът във видеопослание във Фейсбук със същата снимка.

Говорителят на UNRWA Жулиет Тума посочва точни данни за необходимостта от гориво в Газа.

"Газа се нуждае от най-малко 160 000 литра гориво на ден за основни нужди", казва Тума, цитирана от Си Ен Ен.

Израел възпрепятства гориво да бъде доставяно в палестинския анклав с конвоите с хуманитарна помощ, убеден, че то се използва от терористите, за да убиват, а не за да лекуват болни хора.

След първоначалната блокада на граничния пункт "Рафа" между Газа и Египет днес в анклава е влязъл четвърти конвой с помощи. UNRWA информира, че става въпрос за осем камиона с вода, храна и лекарства при първоначално планирани 20 камиона. Агенцията не обяснява защо останалите 12 не са влезли. От първото отваряне на границата след терористичното нападение на "Хамас" срещу Израел досега в Ивицата Газа са влезли 42 камиона, обобщава CNN.

Въпреки снимковия материал, разпространен от IDF, от агенцията на ООН държат на тезата си, че хората бедстват без гориво и че се случва и още нещо ужасяващо - операции без упойки.

„Болниците са на ръба на колапс поради недостиг на електричество, лекарства, оборудване, специализиран персонал в щети и разрушения. Пациентите се лекуват по етажите поради недостиг на легла. Лекарите са принудени да оперират без упойка“, казва Лин Хейстингс, заместник-специален координатор за близкоизточния мирен процес.

Тя добавя, че 600 000 души са намерили убежище в съоръженията на UNRWA.

За нея влезлите в анклава камиони с помощи са "капка в морето" и представляват 4% от вноса преди войната.

"Много хора пият солени подпочвени води, увеличавайки рисковете от диария, холера и други здравословни проблеми. Призоваваме Израел да възстанови водоснабдяването и електричеството до нивата отпреди конфликта и да работят с нас, за да намерим сигурен начин за доставяне на гориво в Газа", призовава Лин Хейстингс.

Преди началото на войната, започнала в отговор на нападението от 7 октомври, Израел осигуряваше по-големия процент от необходимо на анклава електричеството, но не 100%. Причината Ивицата Газа да няма достатъчно мощности е, че милиардите, излети под формата на международни помощи в него, са отивали не за нещо градивно, а за прокарването на мрежата от тунели на "Хамас" под Газа, за направата на бомби, за охолството на ръководителите ѝ. Сега, на фона на зверствата на "Хамас" - чиито терористи обезглавяваха, изгаряха живи, разстрелваха и пленяваха бебета, деца, жени, възрастни, включително преживели Холокоста, "Хамас" и ООН се оплакват, че Израел им е спрял водата и тока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Маги Стралска

26.10 2023 в 11:10

никакво гориво за приматите......

12078

4

edin slep

25.10 2023 в 20:27

Иди разбери дали има гориво в резервоарите, ама да вярваш на Хамас е все едно да вярваш на Бате Сали от маалата на Самоков.

-1395

3

Гьорче2

25.10 2023 в 19:54

Много е ПРОСТО и ЛЕСНО, Израел и ООН да разгърнат НЯКОЛКО ПОЛЕВИ БОЛНИЦИ на Границата между СЕВЕРа и ЮГа и ВСИЧКИ БЕБЕТА и НУЖДАЕЩИ СЕ да бъдат ЗАКАРАНИ ТАМ от СПЕЦИАЛНИ ООН ЛИНЕЙКИ, и Няколко МОБИЛНИ ОПЕРАЦИОННИ! Територията НЕ е ГОЛЯМА! Нека Израел ОРГАНИЗИРА и ИЗИСКА това, да видим КАКВО ОПРАВДАНИЕ ще ИЗМИСЛЯТ тогава "хуманистите" от хамаZ!!

ВМЕСТО Сухопътна Военна Операция, Израел заедно с ООН да проведат ХУМАНИТАРНА ОПЕРАЦИЯ и ПОКАЖАТ на Света КОЙ, КОЙ Е!



-1395

2

Гьорче2

25.10 2023 в 18:48

ДОБРУТРО и ТОВА беше ТОЛЕРИРАНО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ, НИКОЙ НЕ го е ЕНЯ за Бедните Палестинци, Тоест хамаZ иран и други ШЕЙТАНИ които ЗАБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА на Бедните Палестинци от ПАРИТЕ на ИЗРАЕЛ, САЩ, ЕВРОПА, КАТАР, САУДИ и тн., А в същото време ОЗВЕРЕЛИТЕ НЕГРАМОТНИ БЕДНИ Палестинци са Чудесен ШЕЙТАНСКИ МАТЕРЯЛ!

ВСИЧКИ КОИТО ТОЛЕРИРАХА ТОВА СА ВИНОВНИ, ОСОБЕНО МЕКУШАВИЯТ НЕАДЕКВАТЕН НЕРЕШИТЕЛЕН ЗАПАД!

22548

1

dolivo

25.10 2023 в 18:41

Кефят израелците в комуникацията

Ситуацията обаче е невъзможна направо, не искам да давам мнение направо, че все ми идва да утрепя някой
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки