В Гърция хванаха българин, издирван от САЩ за реекспорт на компоненти за Русия

OFFNews 15 февруари 2023 в 12:58 1843 2

задържан

Снимка Архив

Очаква се съдът в Солун да даде разрешение за екстрадирането му в САЩ.

Гръцките власти задържаха българин, издирван от САЩ за нелегална продажба на Русия на американски части в областта на високите технологии. Арестът е от началото на декември 2022 г. в близкия до българската граница град Сидирокастро.

49-годишният мъж е издирван с международна заповед за "измама срещу американското правителство". В момента се намира в затвора Диавата край Солун, съобщават гръцките медии.

Твърди се, че българинът е инженер по професия. Той е обвинен от САЩ в продажба на американски микрочипове и други високотехнологични компоненти на Русия между 2014 и 2018 г. чрез българска компания, работеща като "фронт офис". Така се заобикаляли изискванията за износ, определени от правителството на САЩ, което наложи серия от санкции срещу Русия след окупирането на Крим.

В искането на американските власти за издирването му се твърди, че тези микрочипове могат да се използват и за насочване на снаряди. Само една от пратките към България е била на стойност 1.7 млн. долара.

Сложната система на реекспорт към Москва е установена от проверка на американското министерство на търговията. Очаква се решението на съда в Солун за екстрадирането на българина в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

15.02 2023 в 22:50

Р@пончо затова ли отива на посещение в Гърция? Да лобира за освобождаване на другаря?

22548

1

dolivo

15.02 2023 в 14:28

пак други ни вършат работата, срамота