В Джорджия започна ръчно броене на гласовете за президентските избори в САЩ

OFFNews 13 ноември 2020 в 16:14 2296 0

Снимка GPA Photo Archive CC BY-NC 2.0

Представители на избирателните власти в 159-те избирателни окръга на американския щат Джорджия започват днес да броят ръчно бюлетините, подадени на президентските избори на 3 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Ръчното броене произтича от одит на изборите, изискван от местен закон. Въпросният нормативен акт постановява, че трябва да се направи одит на един вот, за да се провери дали машинното преброяване е било точно, а не заради предполагаеми проблеми с резултатите.

Щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър реши да извърши одита на гласовете и каза, че малката разлика между двамата кандидати означава, че ще е необходимо пълно ръчно преброяване на всички гласове. В Джорджия Джо Байдън победи Доналд Тръмп с 14 000 гласа.

Ръчното броене започва в 9 ч. местно време днес и трябва да приключи до 23,59 ч. в сряда. Крайният срок за потвърждаване на резултатите е 20 ноември.
Законът, предвиждащ одит на изборите, произведени в Джорджия, влезе в сила миналата година. В него има и ръководни насоки, използвани тогава от щатските власти, за да закупят нова система за машинно гласуване и броене на бюлетините от компанията Доминиън вотинг систъмс на стойност 100 милиона долара.
Очаква се след ръчно броене на бюлетините в окръзите на Джорджия почти да няма разлика с резултатите, които те вече обявиха. Резултатите от повторното броене ще бъдат оповестени, когато всички окръзи го направят, а не окръг по окръг. Накрая те ще бъдат сертифицирани.

В Джорджия няма закон за задължително повторно преброяване на гласовете, но щатското законодателство дава възможност на кандидата на второ място да поиска подобно нещо, ако той изостава с по-малко от 0,5 процентни пункта. Към днес следобед изоставането на Тръмп от Байдън беше с 0,28 процентни пункта.
След като резултатите от одита бъдат сертифицирани, то екипът на изгубилия кандидат може да поиска повторно преброяване, което ще бъде направено чрез скенери, които разчитат и броят гласовете, обяви щатският секретар.

Днес, когато започва ръчното броене на гласовете, щатският секретар на Джорджия се самоизолира, след като съпругата му се оказа с положителен резултат от теста за коронавируса.

/БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови