В Чили ваксинираха срещу COVID-19 над 1 млн. души

OFFNews 10 февруари 2021 в 09:59 1099 0

Над един милион жители на Чили вече са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи във вторник министерството на здравеопазването, цитирано от АФП и ТАСС.

Днес броят на ваксинираните в страната достигна 1 025 580 души, посочиха здравните власти в Туитър.

През декември миналата година Чили започна имунизация на медицинските работници с ваксината на американската компания "Пфайзер". В края на януари в страната пристигнаха близо четири милиона дози от ваксината на китайската компания "Синовак", което позволи на властите да започнат масова ваксинация на 3 февруари.

Президентът на страната Себастиан Пинера заяви, че през първото тримесечие на годината властите планират да ваксинират пет милиона души от рисковите групи, включително медицински работници и възрастни хора. Населението на Чили е 18,9 милиона души.

На този фон поставените дози ваксини у нас до момента са 62428, от които 3540 през последното денонощие. Имунизациите в страната също започнаха от медицинските работници, но успяха да обхванат само около 30%. Останалите не пожелаха да се ваксинират с аргумента, че са преболедували инфекцията.

В момента ваксинациите са в трета фаза, в която се поставят ваксини на учители и потребители на социални домове, но и в тези групи желаещите не надвишават 30-35%. Вчера здравният министър обяви, че има готовност за започване на фаза 4 от Националния ваксинационен план, в която ще се поставят ваксини на хронично болни и хора над 65 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !