В Чехия се събра коалиция от 5 партии за управление без Бабиш

OFFNews 03 ноември 2021 в 11:09 1627 0

Снимка Getty Images

Лидерите на Консервативната коалиция „Заедно“ (Spolu) Маркета Адамова. Петр Фиала и Мариан Юречка.

Центристки и десноцентристки партии в Чехия постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщи късно снощи председателят на най-силната партия в новата коалиция, предаде Ройтерс.

Петър Фиала, председател на Гражданската демократическа партия и вероятен бъдещ премиер, каза, че партиите са се договорили за разпределението на правителствените постове, въпреки че не спомена отделни кандидати.

"Минахме през дълги, продължили цял ден преговори, но завършили с успех", заяви Фиала на пресконференция, излъчена по телевизията след разговорите, които продължиха над 12 часа.

Петпартийната коалиция ще се изправи пред нарастваща инфлация, трупащ се дълг и икономика, страдаща от недостиг на полупроводници и увеличаващи се цени на енергията. През последните седмици в Чехия се увеличиха и новите случаи на КОВИД-19.

Партиите, групирани в две коалиции, спечелиха 108 места в 200-членната долна камара на парламента на изборите на 8 и 9 октомври, побеждавайки настоящия премиер Андрей Бабиш, чиито ключови съюзници не влязоха в парламента.

Въпреки относително бързото постигане на споразумение за коалиция ще бъде нужно още известно време за съставяне на правителство, тъй като ключова фигура - президентът Милош Земан, е хоспитализиран от 10 октомври и няма информация за състоянието му. Фиала каза, че е бил информиран от шефа на екипа на президента, че Земан е готов да се срещне с него в момента, когато бъде изведен от интензивно отделение

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови