В Белгия коледните базари вече ще се наричат зимни, за да привличат хора от всички религии

OFFNews 30 октомври 2018 в 20:37 6370 3

В някои от големите градове в Белгия празничните декемврийски базари вече няма да се наричат коледни, а зимни. Причината да се избягва асоциацията с Коледа е хората от други вероизповедания да не се чувстват дискриминирани, съобщава БНТ.

Местната управа в Брюж първа оповести, че Коледният пазар в града вече ще се нарича зимен. Според организаторите целта е да не отблъскват хората, които не са християни. На базара все пак ще има коледно дърво и традиционната за католическите страни сцена, която пресъздава раждането на Христос в яслата.

Други големи белгийски градове като Брюксел, Гент, Антверпен и Хаселт също ще последват примера на Брюж и ще изключат Коледа от имената на базарите си.

"Криворазбрана толерантност": така представители на най-голямата белгийска партия - националистическия Нов фламандски алианс, нарекоха решението на местните власти.

Организаторите пък обясняват, че по този начин искат да рекламират повече другите си атракции - като зимните пързалки и виенските колела.

Един от десет жители на Белгия вече не е белгиец. В големите градове като Брюксел и Антверпен хората, които не са родени в страната, достигнат до 40% от населението. Сред чужденците най-много са мароканците и турците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

31.10 2018 в 17:53

Аха, значи вече ще четем новини за взривени зимни базари, а не за взривени коледни базари. Добре, хубаво е да знаем разликата.

77927

2

El Commandante

31.10 2018 в 08:42

Да, Стефан е прав, духът на Конго се връща за да ги ухапе по дебелия задник.
Яко.

23293

1

Стефан

31.10 2018 в 00:09

Една от най-кървавите империи в историята, вече ще си плаща?
А срамът от това, че е столица на евробезумието, има ли ДДС?
 
X

Да помогнем на украинските деца!