В Беларус се намират около 11 000 руски военни

OFFNews 16 януари 2023 в 18:49 2582 1

граница

Снимка Архив

Войната в Украйна.

Около 11 000 руски военнослужещи се намират в момента в Беларус, където се сменят, и няма увеличение в близост до украинската граница, заяви ръководителят на украинската гранична служба, цитиран от Би Би Си.

"Към днешна дата не регистрираме увеличаване на броя на руски и беларуски военни в непосредствена близост до нашата граница. Сега броят на руските военни в Беларус е около 11 000. В същото време тази цифра се променя ежедневно, тъй като руските части се сменят, а именно 2-ра мотострелкова дивизия влиза на територията на Русия във Воронежка и Белгородска област, а на нейно място влиза 6-а мотострелкова дивизия", цитира агенция Укринформ думите на ръководителя на Държавната гранична служба на Украйна Сергей Дейнеко.

Той увери, че украинските военни и граничари продължават да укрепват границата с Беларус и не спират тази работа нито за минута.

Според украински и западни военни експерти руската групировка в Беларус вероятно не се готви за нахлуване в Украйна, а основната ѝ задача е да оттегли силите на ВСУ, които могат да се сражават в източната част на страната, без да има заплаха от север.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови