Уволниха шефа на ''Фронтекс'' Фабрис Леджери

OFFNews 29 април 2022 в 16:52 2255 0

Снимка Wikipedia

Директорът на граничната агенция на Европейския съюз Frontex Фабрис Леджери е отстранен, съобщи Ройтерс. Уволнението идва години след обвиненията, че органът е малтретирал мигранти по външните граници на съюза.

Говорителят на Frontex Питор Свиталски отказа да коментира твърдението, че Леджери сам е предложил оставката си. От Европейската комисия - изпълнителният орган на ЕС, който наблюдава Frontex - също отказаха да коментират, с аргумента, че в момента се провежда извънредна сесия на базираната във Варшава агенция.

Европейската служба за борба с измамите OLAF започна разследване миналата година по твърдения за нарушения на правата на човека от Frontex - агенцията, натоварена с управлението на миграцията по външните граници на блока. Докладът на OLAF не е публичен.

Преди около 2 месеца германският депутат в Европейския парламент от фракцията на Зелените Ерик Марквард заяви, че резюмето на доклада „разкрива, че ръководството на Frontex е било наясно с нарушенията на правата на човека и умишлено избягва да ги докладва“.

През 2021 г. Европейският парламент публикува собствен доклад за твърдения, че Frontex е участвала в така наречените отблъсквания, включително в Егейско море между Гърция и Турция. Отблъскванията нарушават задълженията на ЕС съгласно международното хуманитарно право, което забранява връщането на хората там, където животът им би бил изложен на риск.

„Няколко надеждни участници последователно докладваха за нарушения на основните права на границата в редица държави членки, но Frontex като цяло ги пренебрегваше. Агенцията също така не успя да отговори адекватно на вътрешни наблюдения относно определени случаи на вероятни нарушения на основните права в държавите членки, които бяха повдигнати", пише в доклада на ЕП.

Страните от ЕС са разделени между тези, които се застъпват за все по-твърда позиция по отношение на имиграцията, и тези, които приемат бежанци и подчертават необходимостта от зачитане на основните права на човека, включително в напрегнати гранични ситуации, пише Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews