Уволненият британски министър отрича вина за теча на информация за Хуавей

OFFNews 02 май 2019 в 10:32 1852 0

Уволненият британски министър на отбраната отрече категорично чрез него да е изтекла тайна информация на Съвета за национална сигурност, посветено на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей".

Гавин Уилямсън беше отстранен от поста си снощи от министър-председателя Тереза Мей по подозрения за издаване на плановете за даване на разрешение на китайския телекомуникационен гигант Huawei за изграждането на британската 5G мрежа. Той смята, че е жертва на "вендета". Правителството пък е категорично, че не е вземано подобно решение.

„Съжалявам, че смятате, че неотдавнашното изтичане на информация от Съвета за национална сигурност е тръгнало от моето министерство. Категорично смятам, че не е така. Твърдо отричам да съм бил замесен по какъвто и да е начин в изтичането и съм уверен, че подробно и официално разследване ще покаже, че съм прав“, написа той в писмо до Мей, което публикува в Туитър.

Правителството е категорично, че има категорични доказателства и случаят е приключен.

Министър на отбраната ще стане Пени Мордант - сега министър за международно развитие. Мордант е първата жена, която ще стане военен министър.

От „Хуавей“ отричат, че сделката носи рискове за шпионаж или саботаж, както и че компанията е контролирана от китайското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!