Утрехт: Стрелецът вероятно е терорист

OFFNews 19 март 2019 в 15:50 1805 0

Утрехт - атентат

Снимка АА

Уликите, открити в автомобила на стрелеца от трамвая в Утрехт, показват, че той действително може да бъде считан за терорист, съобщи Associated Press, като се позова на холандската прокуратура.

В разпространеното изявление на прокуратурата се посочва, че следователите са открили в колата на турчина Гьокмен Танъш бележка, съдържанието на която позволява да се допусне, че нападението е терористичен акт. Отбелязано е, че наред с това прокуратурата продължава да проучва и други версии за инцидента.

Посочено е още, че следователите засега не са намерили доказателства в подкрепа на това, че главният заподозрян Танъш е познавал лично някоя от жертвите. На 18 март той откри стрелба в трамвай в Утрехт, загинаха трима души, няколко други бяха ранени.

Танъш е установен от камерите за видеонаблюдение. Турският в.“Хюрриет“ съобщи, че по-рано той е участвал в бойни действия в Чечня. Освен това преди няколко години е бил арестуван заради членство в Ислямска държава. Има и още двама задържани с подозрение за съучастие в атентата от понеделник.

Нивото на терористичната заплаха в провинция Утрехт бе повишено до максималното, засилиха се мерките за сигурност по летищата и ключовите инфраструктурни обекти в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews