Установени са още огнища на птичи грип в Полша

OFFNews 03 януари 2020 в 13:23 1713 0

Установени са общо 5 огнища на вируса H5N8, птичи грип, в Полша, съобщават местни медии, цитирани от "Ройтерс".

Властите в Източна Полша съобщиха, че птичи грип е отговорен за смъртта на най-малко 25 000 пуйки в птицеферма до границата с Украйна и Беларус, информира Асошиейтед прес. Полските ветеринарни органи планират избиването на десетки хиляди птици край град Любартов - голям район с птицеферми. Полицията е блокирала достъпа до района за жители, които не са местни.

Вирусът е намерен в три ферми за птици в провинцията Любелски и в още два района в страната, отдалечени един от друг.

В поредния случай в Източна Полша са засегнати 13 000 токачки. Огнище на същия щам бе потвърдено и в Западна Полша при пилета - 65 000 са заразените птици.

Според ветеринарният лекар Павел Пиотровски, ако след дезинфекция на районите не бъдат установени нови източници на птичи грип в рамките на 40 дни, районите ще бъдат обявени за свободни от вируса. Пиотровски е категоричен, че вирусът H5N8 е виновен за смъртта на пуйки в две ферми в село Стари Усимов, което се намира на 45 километра от границите с Украйна и Беларус.

Полша е най-големият производител на птици в Европа според данни на Евростат, от 2017 г. досега страната не е регистрирала птичи грип.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews