Условна присъда и 100 паунда глоба за мъж, замерил британския Волен с яйце

OFFNews 23 май 2014 в 07:54 2150 0

33-годишният британец Фредерик Гленистър беше осъден да плати 100 британски лири обезщетение на националиста Найджъл Фараж, след като го замери с яйце в рамките на предизборната кампания във Великобритания. 

Мъжът получи и 12 месеца условна присъда, като ще трябва да заплати и разноските по делото, които са също 100 паунда. 

Фредерик Гленистър се призна за виновен по обвинението за нападението на 1 май в Нотингам, където лидерът на националистическата партия UKIP се появи, за да събере подкрепа за предстоящите евроизбори. 

След като бил уцелен с яйце, Фараж бързо се върнал в автомобила си, като променил програмата на визитата си. 

Според прокуратурата лидерът UKIP бил шокиран от нападението, но не е получил наранявания. Прокурорът Робърт Кар поиска в решението си съдът да вземе предвид и разходите за химическо чистене, което Фараж е направил. Той обаче не посочи каква е сумата, която Фараж е платил, за да изчисти петната от яйце. 

Подсъдимият Гленистър не е криминално проявен. Той бил по работа, когато видял поддръжници на UKIP. Той взел спонтанно решението си и купил кутия с яйця.

"Г-н Гленистър е човек с убеждение, и който стои за своите убеждения", каза Луз Райт, адвокатът на Гленистър. Според нея Великобритания е държава с традиции и не може да се съди правилно или неправилно е гражданите да изразяват мнението си, дори и като мятат яйца. Тя припомни, че подобен инцидент е имало и с лидера на Партията на труда Ед Милибанд, но нападателят не е бил съден. 

"Г-н Гленистър е пред вас, защото е изразил политическата си позиция. Той е човек с добър характер, който е признал вината си", каза адвокатката, цитирана от Guardian. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови