US сенатор: Правителства шпионират чрез приложения за мобилни телефони

OFFNews 06 декември 2023 в 16:56 1761 0

Уайдън

Снимка БТА/АП

Сенатор Рон Уайдън и съпругата му Нанси.

Правителства шпионират чрез приложения за мобилни телефони, по-специално чрез насочените през тях известия, предупреди американски сенатор, без обаче да назове конкретни държави, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмо до правосъдното министерство на САЩ сенатор Рон Уайдън казва, че чуждестранни представители са изискали данни от Google, чиято компания майка е "Алфабет" (Alphabet), и "Епъл" (Apple). Макар и да не се изнасят много подробности от писмото, в него се посочва още един възможен начин за следене на мобилни телефони от страна на държавата.

Мобилни приложения от всякакъв вид разчитат на насочени известия, за да информират потребителите на джиесеми за входящи съобщения, актуални новини и други актуализации. Става въпрос както за звуков сигнал, така и за известие на екрана, което потребителите получават, ако имат ново писмо в електронната поща или пък любимият им отбор е победил току-що, отбелязва Ройтерс.

Често хората не осъзнават, че всички подобни известия минават през сървърите на "Гугъл" и "Епъл". Това дава на двете компании рядката възможност да проследяват целия поток на информация от съответните приложения към абонатите и съответно ги поставя "в уникалната позиция да улеснят разузнавателните служби в набавянето на информация за използваните от даден човек приложения", пише Уайдън.

Той настоява пред американското министерство на правосъдието за "отменяне или промяна на всички възможни политики", които възпрепятстват публичното обсъждане на темата за шпионаж чрез насочени известия.

От "Епъл" коментират, че писмото на сенатор Уайдън им дава "зелената светлина", от която са се нуждаели, за да направят публично достояние повече подробности за правителственото наблюдение върху насочените известия.

"Във връзка с този случай федералното правителство на САЩ ни забрани да споделяме каквато и да е информация. След като този механизъм на проследяване вече доби публичност, ние преразглеждаме политиката си на прозрачност, за да отговорим на запитванията", изтъкват от "Епъл".

Засега няма отговор от министерството на правосъдието на САЩ по запитванията на Ройтерс за следенето на мобилни телефони с помощта на насочените известия и за това дали е забранявало изявления на "Епъл" и "Гугъл" по темата.

Писмото на Уайдън посочва "подадена насока" като източник на информацията за шпионажа чрез насочените известия на приложенията. Екипът на сенатора не влиза в подробности кой е подал насоката, но запознат с материята източник на Ройтерс потвърждава, че чуждестранни и американски правителствени служби са отправяли запитвания до "Епъл" и "Гугъл" с искане за метаданни, свързани с насочени известия, за да им помогнат да свържат анонимни податели на насочени известия чрез дадено приложение с конкретен профил в "Епъл" или "Гугъл".

Източникът е отказал да назове държави, чиито правителства са потърсили подобна услуга, но е посочил, че става въпрос за демократични съюзници на САЩ. Той допълва, че чуждите правителства са нямали представа за колко време може да се събере нужната информация по този път.

Повечето потребители не обръщат голямо внимание на насочените известия, но те са привлекли вниманието на експертите, защото е много трудно да ги ползваш като услуга, ако не си изпратил лични данни на "Гугъл" и "Епъл".

По-рано тази година френският иноватор Давид Либо каза, че потребителите и експертите много често не си дават сметка как ползваните от тях приложения изпращат автоматично данни на американските технологични гиганти чрез насочените известия, като ги нарече "кошмар за поверителността".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки